Opening museum in Hoenderloo

14 sept. 2017 - In Hoenderloo zal zaterdag 30 september museum De Kleine Arcke worden geopend. In dit kleine museum is een kleine expositie gewijd aan de schrijver A. den Doolaard, de geschiedenis van de Hoenderloo Groep en de geschiedenis van het dorp Hoenderloo.

De opening van dit kleine museum vind plaats tijdens de derde Hoenderloo Fair. Ook vorig jaar was er tijdens deze nazomermarkt veel aandacht voor A. den Doolaard, met onder andere een tijdelijke expositie in het dorpshuis en een huifkartocht langs onder andere De Kleine Arcke.

Aankondiging opening museum De Kleine Arcke sept 2017

Expositie over A. den Doolaard

Op de dag van de opening bezocht ik het museum in Hoenderloo. In een apart bericht doe ik verslag van de sfeervolle A. den Doolaard expositie in De Kleine Arcke.

Gerelateerd

Hoenderloo Fair 2016 in het teken van A. den Doolaard
Miggelenbergweg 51 in Hoenderloo
A. den Doolaard als kind in Hoenderloo
Rik de Stroper 
Nog geen A. den Doolaardstraat in Apeldoorn 

 

Geachte heer Albert Koevoet,

Afgelopen zaterdag 30 september 2017 was ik in het museum in Hoenderloo.

Ik wist dat er personen uit het dorp Hoenderloo "mee bezig waren", wist dit van mijn vriend Arend Jetten, om dit te realiseren, waarbij ze de hulp hadden gevraagd van De Hoenderloo Groep.
Ik ben heel blij met deze locatie. Heb ook erg genoten van hetgeen ze nu laten zien. Leuk begin, met nog veel werk, om het verder uit te bouwen.

Een aanwezige, vertelde me je naam, en naam van de site w. b. A den Doolaard. SCHITTEREND, Helaas had ik hier nooit van gehoord en dus nooit iets van je site en verhalen gezien.

Bob Spoelstra heb ik tijdens mijn beginperiode als groepsleider bij het Jongenshuis Hoenderloo april 1970, ontmoet. Op verschillende maandagavonden in restaurant -rust 'n weinig, was ik zijn " maatje" bij klaverjassen. Bob was vriendelijker voor onze 2 medespelers, de tegenstanders. Waarschijnlijk omdat hij van mij enigszins afhankelijk was. Ik deed het waarschijnlijk vaak niet, zoals hij wenste. Verliezen wilde hij niet. Helaas hij had ermee te dealen.

Zaterdag heb ik enkele kleine werkjes aan het museum geschonken: een klein gedichtenbundeltje, zijn pamflet Hoge hoeden, en 3 copies van verhalen van Erie uit 1949 - 1952, periode limburgs dagblad. Ik bezit ook een 20-tal boeken, waarvan 2 met zijn handtekening. Ook een krantenknipsel van 1971, wat hij me leende om te lezen...heb ik nog steeds niet teruggegeven: krijgt het museum. Ook boek van mijn toenmalig buurman Karel van Dijk in Hoenderloo ( met je verhaal Rik de stroper) en boek "100 jaar Hoederloo" uit 1951 welke ik ook aan het museum ga schenken.

Ik meende in je site ergens gelezen te hebben dat je op zoek was naar krantenknipsel: welk artikel zoek je?

A den Dolaard is vanaf deze periode mijn idool, mijn enigszins voorbeeld geworden.

Wat een kracht straalde "meneer Spoelstra" uit, een oermens

Groet, Jan Renes

p.s. Ik ben geboren en woon vanaf 2012 (na 43 wonen en werken als groepsleider in Hoenderloo) opnieuw weer in Wezep (gem. Oldebroek) waar Erie Meijer is geboren.

Als antwoord op door Jan Renes (niet gecontroleerd)

Beste Jan Renes,

Wat een leuke reacties op mijn website! Ik hoop dat u nog veel informatie van mijn website kunt halen, bijvoorbeeld met de zoekfunctie:
http://www.adendoolaard.nl/search/node?keys=hoenderloo

Erg leuk om te lezen dat een oude klaverjas-maat van Bob Spoelstra zijn herinneringen met ons deelt, en ook een aantal leuke items aan het museum heeft geschonken. Wanneer ik weer eens in Hoenderloo ben, ga ik ze zeker even bekijken!

Heeft u ook foto's van Den Doolaard uit die tijd? Ik zou die dan graag eens willen zien. Ik zag zaterdag dat restaurant Rust 'n weinig te koop staat, het zag er leeg en verlaten uit. Dat zal op zo'n klaverjasavond vast anders geweest zijn! Ik ken een tiental artikelen van Erie, heb er op de pagina http://www.adendoolaard.nl/erie links naar aangelegd. Zitten uw artikelen daar ook bij? Ik ben op dit moment niet meer op zoek naar een specifiek artikel.

En nog iets anders: klaverjasten jullie op z'n Rotterdams (verplicht overtroeven) of op z'n Amsterdams?

Hartelijke groet,
Albert Koevoet