CODA Apeldoorn organiseerde van 8 maart tot en met 1 juni 2014 een tentoonstelling over A. den Doolaard. Een deel van deze tentoonstelling is daarna nog enige tijd tentoongesteld in ‘t Arckje in Hoenderloo.
De tentoonstelling droeg als titel: A. den Doolaard, Zwerver, schrijver en journalist
PERSBERICHT van CODA, 17 februari 2014
CODA presenteert bijzondere tentoonstelling over A. den Doolaard - zwerver, schrijver en journalist - CODA Bibliotheek | 08.03 t/m 01.06.2014
Een passie voor het leven en het reizen omschrijven zwerver, schrijver en journalist A. den Doolaard het best. Titels als De druivenplukkers, De herberg met het hoefijzer, Oriënt-Express en Wampie prijkten decennialang op leeslijsten en in de kasten van bibliotheken wereldwijd. De wat eigenwijze en tegendraadse A. den Doolaard (1901-1994) had een onwaarschijnlijk afwisselend en spannend leven. In de Boekenweek start op 8 maart in de CODA Centrale Bibliotheek een tentoonstelling over het leven en werk van de ‘Leeuw van Hoenderloo’. Zijn liefde voor de Balkan en onafhankelijke geest komen uitgebreid aan bod.
Een onbedwingbare reislust bracht hem in grote delen van Europa, maar ook ver daarbuiten. Den Doolaard beschouwde de Balkan als zijn tweede vaderland en vertolkte zijn liefde hiervoor in boeken als Oriënt-Express en De Bruiloft der zeven zigeuners. Decennialang bracht hij een stroom van toerisme op gang. Daarom is in Ohrid in Macedonië zowel een monument als een museum aan hem gewijd. Bij de tentoonstelling wordt ook een reis in de voetsporen van A. den Doolaard aangeboden.
Het werken als schrijver en verslaggever paste goed bij deze avonturier en kritische geest. Zijn bestsellers kregen binnen de literaire wereld veel kritiek, maar daar trok C.J.G. (Bob) Spoelstra zich weinig van aan. Hij koos A. den Doolaard als pseudoniem, een naam die goed bij hem paste. In zijn lange leven van 1901 tot 1994 maakte hij bijna alle grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw mee.
Opmerkelijk is Den Doolaards scherpe politieke inzicht. Al zeer vroeg waarschuwde hij fel tegen het opkomende nationaalsocialisme, waardoor hij in sommige landen niet meer welkom was. Hij vluchtte tijdig naar Londen, waar hij als stem en chef van Radio Oranje het verzet aanwakkerde en velen steun gaf. Strijd tegen censuur en onvrijheid leverde hij zijn leven lang. Deze vitale, gedreven man was nooit bang om tegen de stroom in te gaan.
Generaties lazen zijn boeken voor hun middelbare schoollijst. Veertig jaar lang was Hoenderloo zijn pleisterplaats. Mede daarom past A. den Doolaard uitstekend in het thema reizen van de Boekenweek 2014. CODA organiseert in samenwerking met boekhandel Nawijn & Polak een interessant literair programma. Bovendien verzorgt Quirine Melssen met haar verteltheater een uitvoering van de Bruiloft der zeven zigeuners. Biograaf Hans Olink verzorgt in de looptijd van de tentoonstelling een lezing over A. den Doolaard.
(CODA Centrale Bibliotheek is dagelijks geopend en de toegang tot de tentoonstelling is gratis)