Straatnaambordje
Van 1908 tot 1927 woonde A. den Doolaard met zijn ouders en zussen in een huis op de Copernicusstraat 126 in Den Haag (Regentessekwartier). Zijn vader, die overleed in 1918, was daarvoor al vaak afwezig, eerst vanwege verblijf in het buitenland, later voor de behandeling van zijn ziekte.
Copernicusstraat 126. Wanneer de nummering in de loop van de tijd niet is aangepast, is dit het huis waarin A. den Doolaard is opgegroeid (foto Albert Koevoet, mei 2015).
Van het huis werd door zijn moeder een deel verhuurd, om zo wat extra inkomsten te hebben.
Advertentie in de Haagsche Courant van 20 juni 1919
Het bovenste raam komt voor in een gedicht dat A. den Doolaard in 1918 na de dood van zijn vader dichtte:
Nu leun ik uit het bovenst raamkozijn
Om heel alleen met mijn verdriet te zijn(bron: Hans Olink - Dronken van het leven, blz 24)
Postadres
Ook later, toen hij allang uit Den Haag vertrokken was en heel Europa rondtrok, gebruikte hij soms het adres van zijn moeder als postadres. Nog in 1935 stond in het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, waarvan hij een jaar eerder lid was geworden, als zijn adres Copernicusstraat 126 's-Gravenhage vermeld.
Copernicusstraat, Den Haag met rechts nummer 126 (foto Albert Koevoet, mei 2015)
Kruidenier
Om de hoek van de Copernicusstraat, op de Beeklaan nummer 303, was sinds 1917 een kruidenierszaak van De Gruyter gevestigd. Van dit monumentale pand is niet alleen de prachtige gevel maar ook het winkelinterieur met prachtige tegeltableaus bewaard gebleven. De jonge Bob Spoelstra zal hier ongetwijfeld wel eens boodschappen voor zijn moeder hebben gehaald. Nu zit er de speelgoedwinkel Rood met Witte Stippen.
Beeklaan 303 (foto mei 2015)
Gerelateerd
Brief van Willem Kloos
ds. Spoelstra in Zuid-Afrika
Lieve Attie
Andere adressen van A. den Doolaard
Voorburg, boerderij Woelwijk
Middelburg, Loskade 27
Vlissingen, Huize de Sardijngeul
Lovran, villa Denes
Hoenderloo, Miggelenbergweg 51