Overslaan en naar de inhoud gaan
Home
A. den Doolaard

Main navigation

  • Home
  • Biografie
  • Boeken
  • Artikelen
  • Interviews
  • Monument Ohrid
    • Heenreis
    • Aankomst
    • Rondje om het meer
    • Onthulling monument
    • Terugreis
  • Colofon

Na het bevrijdingsfeest

By Albert Koevoet, 6 mei, 2016
  • Login om te reageren

6 mei 2016 - Nadat A. den Doolaard in de nacht van 4 op 5 mei 1945 in Londen samen met minister-president Gerbrandy aan verklaringen over de capitulatie van nazi-Duitsland had gewerkt, regelde hij een door Gerbrandy ondertekende marsorder om zo snel mogelijk naar Amsterdam te kunnen gaan. Na een vlucht naar Eindhoven in een DC-3 vol postzakken, een lift met een tankcolonne naar Den Bosch en een jeeprit naar Het Loo arriveerde den Doolaard twee dagen later in het pas bevrijde Amsterdam, waar hij aan de Keizersgracht onderdak vond in het huis van Henk van Randwijk, mede-oprichter van het ondergrondse blad Vrij Nederland.

Bevrijdingsfeest

Op een filmpje van een bevrijdingsfeest op de Dam in Amsterdam, waar o.a. Gerbrandy de menigte toespreekt, ontdekte ik een mij maar al te bekend gezicht in de menigte: A. den Doolaard, in het uniform van eerste luitenant (destijds zijn rang bij de sectie Voorlichting van het Militair Gezag). Dit filmpje kwam ik tegen op de wikipedia-pagina over Henk van Randwijk, en heeft daar als onderschrift 'Van Randwijk (film, 1 mei 1945)'. Deze datum is niet correct, op 1 mei was Amsterdam nog niet bevrijd, meer waarschijnlijk is 9 mei 1945.Op de website van Open Beelden heeft dit Polygoonfilmpje de titel Bevrijdingstoespraak mei 1945 (en als publicatiedatum ook 1 mei 1945). A. den Doolaard is duidelijk in beeld van 5:04 tot 5:12 min.

A. den Doolaard in het publiek (tussen twee scouts)

A. den Doolaard in uniform bij het bevrijdingsfeest van (waarschijnlijk) 9 mei 1945 in Amsterdam (still uit bovengenoemde Polygoonfilm)

Na het bevrijdingsfeest 

Na afloop van het bevrijdingsfeest dichtte A. den Doolaard het gedicht 'Na het bevrijdingsfeest', dat werd afgedrukt in het bevrijdingsnummer van Vrij Nederland dat op 17 mei 1945 verscheen.

Gedicht 'Na het bevrijdingsfeest'

Keizersgracht 604

In de Beeldbank WO2 staan een aantal foto's van een bezoek van A. den Doolaard aan Vrij Nederland op de Keizersgracht 604. Deze foto's van 12 mei 1945 geven een beeld van de intense vreugde van de bevrijding.

A. den Doolaard per auto voor de Keizersgracht

A. den Doolaard per auto op bezoek bij Vrij Nederland, 12 mei 1945

Aanvulling

13 januari 2018 - Onlangs vond ik bij Beeld en Geluid andere opnamen uit de meidagen van 1945, waaronder beelden van het bevrijdingsfeest op de Dam. Op deze opnamen is de saluerende A. den Doolaard (rond 7:10) herkenbaar in beeld.

A. den Doolaard saluerend

A. den Doolaard op het bevrijdingsfeest op de Dam, mei 1945

 

Recente inhoud

De Gemeenschap 2025
Lieve Attie
A. den Doolaardmusea in Hoenderloo en Ochrid blij verrast met aanwinst ‘Oranjehotel’
Theatervoorstelling Atropos
A. den Doolaard dag - 9 juni 2024 - Hoenderloo
Op zoek naar titels van A. den Doolaard
Eindelijk een straatnaam voor markante schrijver
Gletschertochten in de lente
Twee nachten in de sneeuw
Montenegro herontdekt A. den Doolaard

Mastodon

Museum Hoenderloo

Houten pand met luiken van museum De Kleine Arcke

De A. den Doolaard expositie in De Kleine Arcke in Hoenderloo is elke tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 15:00 uur.

>> meer informatie

Museum Ohrid

Het A. den Doolaard museum in Ohrid

Sinds 2011 is er in Ohrid een klein A. den Doolaard museum. Dit museum is opgericht door de schrijver en fotograaf Misjo Juzmeski. Inmiddels wordt dit museum beheerd door zijn neef Krste Purcov.  
>> meer informatie

De herberg met het hoefijzer

kaft van De herberg met het hoefijzer

Wampie

Kaft van Wampie, salamander pocket

De Druivenplukkers

kaft van de druivenplukkers

Oriënt-Express

kaft van Oriënt-Express (Salamander, 1994)

De bruiloft der zeven zigeuners

kaft van De bruiloft der zeven zigeuners