Anderen over 'Dronken van het leven'

In de media verschenen een aantal recensies van 'Dronken van het leven'. Kent u nog andere voorbeelden? Tips graag in een reactie onder dit artikel.

Boekenbijlage NRC Handelsblad

Elsbeth Etty schreef een uitgebreide recensie van de biografie Dronken van het leven (zie afbeelding en bijlage). Het artikel Plotseling ging mijn revolver af - het woeste leven van de literaire nonconformist A. den Doolaard (1901 -1994) werd gepubliceerd in de boekenbijlage van het NRC Handelsblad van donderdag 12 mei.

scan krantenpagina

Enkele citaten uit het artikel:

Uit de met vaart geschreven biografie door Hans Olink van deze energieke journalist, schrijver en topatleet spreekt een onafhankelijke geest, een warmbloedige man die met hart en ziel stelling nam tegen fascisme en nationaal-socialisme, en zich in geen enkel hokje liet stoppen.

Spectaculaire vrouwengeschiedenissen kenmerkten het leven van Den Doolaard, die er op jeugdfoto's uitziet als een woest aantrekkelijke roverhoofdman.

Zijn huwelijk met de Franse Daisy Roulôt, bij wie hij een dochter verwekte, liep op de klippen nadat Den Doolaard in de buurt van Skopje haar Servische minnaar doodschoot. Olink probeert aannemelijk te maken dat dit opzettelijk was, Den Doolaard zelf heeft altijd gezegd dat zijn revolver per ongeluk afging.
Als bewijs dat de schrijver zijn liefdesrivaal wel degelijk vermoord heeft, baseert Olink zich op Den Doolaard autobiografische roman Samen is twee keer alleen (1976), waarin de hoofdpersoon zich bezondigd aan een vergelijkbare crime passionel. Dat is geen bewijs, maar sensatiezucht. Het boek wordt daar niet sterker door. Integendeel, de relatie tussen Den Doolaard en Daisy wordt er alleen maar schimmiger door.

Het interessantst aan dit barstensvolle levensverhaal is de oorlogsperiode in Londen (...) Onthullend is een brief van Den Doolaard aan premier Gerbrandy die hem had laten weten dat hij zich als ambtenaar van de Londense regering niet mocht inlaten met communisten.

Den Doolaard heeft de eeuw van het begin tot het einde in al zijn hoogte- en vooral dieptepunten meebeleefd. Hij heeft daar, zoals Menno ter Braak het al verwoordde, 'uitmuntend' verslag van gedaan, 'met een beetje grootspraak en veel pittoreske effecten, maar in het genre werkelijk knap'.

De kritiek van Etty op het gebruik van een roman als bron voor het gedeelte over de dood van Daisy's minnaar in de biografie deel ik volledig. Ondanks een veelheid aan noten is niet altijd duidelijk waar Olink zijn verhaal op baseert. Daarnaast zijn er in het boek een aantal kleine maar storende fouten te vinden.

Nieuwsshow

In het radioprogramma Tros Nieuwsshow werd de biografie besproken door Mieke van der Weij. 

Boekenbijlage de Volkskrant

Aleid Truijens schrijft in de boekenbijlage van de Volkskrant over de biografie onder andere:

scan recensie Volkskrant

Het lange leven van Den Doolaard wordt door zijn biograaf Hans Olink (...) verteld als een spannend jongensboek.

Boekenbijlage Trouw

In Trouw van 21 mei 2011 recenseerde Jaap Goedegebuure de biografie van A. den Doolaard (zie ook de bijlage voor een leesbare versie van het artikel).

Recensie uit Trouw

Enkele passages uit de recensie:

De markante figuur die Den Doolaard is geweest (...) verdient beslist een levensbeschrijving.

Zijn reisverhalen en reportages uit Joegoslavië en Bulgarije waren omstreeks 1930 letterlijk grensverleggend.

Hans Olink heeft Den Doolaard in zoverre recht gedaan dat de vaart van diens zwervend bestaan bewaard is gebleven in het tempo en de stijl van de biografie. 'Dronken van het leven' is als journalistiek geschrift geslaagd te noemen. Daar staat tegenover dat het niet al te diep graaft en soms ook nogal onnauwkeurig met historische feiten omspringt.

Beste Albert,

Al heel lang volg ik je website, en sinds het verschijnen van de biografie van mijn opa (ik ben de dochter van Milja, Den Doolaards oudste dochter) uiteraard met extra veel belangstelling! Ik heb de afgelopen weken veel gegoogeld op zoek naar recente berichten over mijn opa, en toen ontdekte ik dat er op woensdag 25 mei in Tilburg, in het kader van het Gypsy Festival, een muzikale voorstelling wordt opgevoerd, gebaseerd op De bruiloft der zeven zigeuners! Meer informatie vind je op http://www.paradoxtilburg.nl/, dit is de site van het poppodium waar het stuk opgevoerd gaat worden. Als het lukt gaan we er met alle vijf de kleinkinderen naartoe.

Veel succes met je website, en hartelijke groet,

Sanderien de Jong

Beste Sanderien,

Ik herinner me een poosje met je te hebben staan praten in Ohrid, op de avond van de onthulling van het monument. Hartelijk dank voor je tip! Ik heb er direct een bericht van gemaakt voor op mijn site. Ik ben woensdag zelf helaas verhinderd. Veel plezier daar met z'n allen, en een hartelijke groet,

Albert Koevoet

Als antwoord op door Albert Koevoet

Beste Albert,

Leuk dat je het bericht meteen geplaatst had. Inmiddels hebben we ontdekt dat de voorstelling ook op vrijdag 24 juni in Delft komt, tijdens de Gipsy Road Show. Dus hopelijk heb je dan ook de kans om te komen? Wij zijn er in ieder geval bij!

Hartelijke groet en tot ziens!

Sanderien

Beste Sanderien,

Dank je wel voor deze aanvulling, die je tante Branda me ook net vandaag mailde. Ik ben zeker van plan op 24 juni in Delft te komen kijken en luisteren, hopelijk tot dan!

hartelijke groet,Albert Koevoet

In het dubbeldikke zomernummer van het Historisch Nieuwsblad staat een bespreking van de biografie van Hans Renders (p. 230-231).

In de HP de tijd van deze week staat ook een recensie van 'Dronken van het leven', voor het geval je die nog gemist had.