Als voorbereiding op een bezoek aan Marrakech, later dit jaar, las ik onder andere het reisverslag dat A. den Doolaard in 1938 schreef nadat hij met zijn vrouw Erie door Noord-Afrika was getrokken. Het verslag van deze reis verscheen onder de titel ´Door het land der lemen torens´, dat hij opdroeg aan de nagedachtenis aan zijn vader, ´die zijn hart aan het Zwarte Werelddeel had verpand´.
In dit boek gaf hij een beschrijving van het centrale Djemaa-el-Fnaa plein in Marrakech, die de huidige situatie nog precies lijkt te beschrijven.
Hij schreef in 1938
... een dozijn dichte cirkels (...) rond de dansers en slangenbezweerders, de acrobaten en Koran-uitleggers, de muzikanten en sprookjesvertellers.
Op Wikipedia worden de activiteiten op het Djemaa-el-Fnaa plein als volgt beschreven (2014)
In de middag verandert het plein in een soort van ongeorganiseerde chaos. Tussen de duizenden bezoekers zijn diverse curiositeiten te zien, zoals slangenbezweerders, tandentrekkers, verhalenvertellers, acrobaten, waterverkopers in traditionele klederdracht en muzikanten.
De ANWB Extra reisgids Marrakech (2012) schrijft
Slangenbezweerders, apendresseurs, waarzeggers, verhalenvertellers, wonderdokters, kiezentrekkers, waterverkopers, muzikanten, acrobaten, hennaverfsters en vliegende handelaren, ja zelfs schoenpoetsers oefenen hun metier dag na dag op een precies afgebakend stukje plein uit.
Foto van A. den Doolaard van een Soedanese danser op de markt in Marrakech
Ik kan niet wachten om dit met eigen ogen te gaan zien!
Update (juli 2014): Door omstandigheden kon ik helaas niet mee naar Marrakech. Van mijn beoogde reisgenoten heb ik begrepen dat de sfeer nog helemaal beantwoordt aan de vermelde beschrijvingen.