Monument voor A. den Doolaard in Ohrid

Op initiatief van de Nederlands - Macedonische Kamer van Koophandel werd op 29 mei 2006 in het Macedonische stadje Ohrid een monument onthuld voor A. den Doolaard. Den Doolaard bezocht het stadje in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw voor het eerst, en woonde er in de late jaren dertig ook enige tijd, terwijl hij er aan zijn Balkanboeken schreef. Ohrid speelt een belangrijke rol in de roman De bruiloft der zeven zigeuners.

Verslag bezoek aan Ohrid, Macedonië, mei 2006

Al snel nadat ik van het initiatief gehoord had, rijpte bij mij het plan om naar de onthulling te gaan. Ik vond André Krijtenburg, vriend en al tien keer eerder reisgenoot, bereid dit avontuur met me aan te gaan. Om onderweg zoveel mogelijk van de Balkan te zien en te beleven, en om in de stijl van A. den Doolaard te blijven, gingen we niet met het vliegtuig maar met de auto en overnachtten we in een tent. Lees hieronder ons verslag.Monument voor A. den Doolaard in Ohrid

Verslag heenreis - 26 en 27 mei

Aankomst in Ohrid - 27 mei

Rondje om het meer, Albanië - 28 mei

Ohrid, rondleiding en onthulling - 29 mei

Verslag terugreis - 30 en 31 mei 

Aandacht in de Pers 

De onthulling van het monument voor A. den Doolaard in Ohrid kreeg veel aandacht in de pers. Hieronder een selectie van artikelen.

Macedonisch stadje is trots op standbeeld van A. den Doolaard (Volkskrant)
Monument voor onze typende zwerver (Telegraaf)
A. den Doolaard, onze enige echte avonturier (Elsevier)

Gerelateerd

Permanente A. den Doolaard expositie in Ohrid