Terugreis

Verslag heenreis - 26 en 27 mei

Aankomst in Ohrid - 27 mei

Rondje om het meer, Albanië - 28 mei

Ohrid, rondleiding en onthulling - 29 mei

Terugreis (Ohrid - Rotterdam): 30/31 mei 2006

Vol energie staan we dinsdagmorgen al vroeg weer op, en slagen er in om de tent om acht uur 's morgens afgebroken te hebben. Omdat het nog vroeg is, gaan we nog even zwemmen in het meer. Daarna op ons gemakje de rest van de spullen inpakken en de camping af. In Ohrid wil ik bij daglicht een foto maken van het monument, maar eerst moeten we ons overschot aan Macedonisch geld nog opmaken. Op het marktje bij de plataan lijkt dat te gaan lukken, totdat we de sport van het afdingen ontdekken, en telkens zoveel geld afdingen dat het niet erg opschiet met het uitgeven... Omdat we nog niets gegeten hebben, lunchen we ook meteen maar goed. Daar ontmoeten we op de valreep twee kleindochters van den Doolaard met aanhang, waar we even een praatje mee maken. We komen tot de conclusie dat we bereid zijn elke mogelijkheid aan te grijpen om nog wat langer in Ohrid te blijven hangen. We willen gewoon nog niet weg! Uiteindelijk kunnen we er om half twaalf niet meer onderuit en vertrekken.

Auto bij poort van Camping Gradiste
© foto: Albert Koevoet, 2006

Op de terugweg houden we dezelfde weg aan als op de heenreis, met uitzondering van het stuk naar Skopje. Ditmaal nemen we de weg over Tetovo, langs de Albanese grens. Aan allerlei tekenen is te merken dat er grote tegenstellingen tussen de Macedonische en Albanese bevolkingsgroepen bestaan: graffiti in de vorm van de Albanese dan wel de Macedonische vlag, leuzen op verkeersborden, en veel politie onderweg.

In Skopje komt bij een stoplicht een bedelend zigeunerjochie aan het autoraam, even verderop zit bij een tolpoort een zigeunermeisje (hoofddoek, wijde rok, grote oorring) van een jaar of acht op haar knieën, met haar handen smekend voor zich. Lastig, toch maar doorgereden. Bij het wegrijden zien we dat haar moeder haar, verdekt opgesteld, staat aan te vuren. Inmiddels is het buiten 32 graden, lagen we nog maar in het meer!

Vlak onder Niš zien we voor het eerst in drie dagen weer een auto met een Nederlands kenteken. Reactie van André: "Zo, blij dat we weg zijn, het wordt mij te druk met al die Nederlanders."

Verder is de terugreis vooral lang, erg lang. Onderweg stoppen we nog 2x een uurtje, en komen woensdagmiddag rond half drie moe maar voldaan weer in Rotterdam aan.

Verkeersbord -verboden in te halen-
© foto: Albert Koevoet, 2006

Snelheidsmeter - ruim 180 km/uur
© foto: Albert Koevoet, 2006

Tips

Tot slot twee tips voor autoreizigers die ons achterna willen:

  1. Zorg dat je voor de doorgangslanden je euro's in kleine coupures bij je hebt (biljetten van 5, 10 en 20 euro). Bij tankstations en tolwegen kun je vrijwel altijd met euro's betalen, maar ze hebben lang niet altijd genoeg euro's als wisselgeld voor de grotere biljetten. Gevolg kan zijn dat je vrij veel Kroatisch, Servisch, Albanees (etc.) geld overhoudt.
  2. Neem een officiële verklaring van je leasemaatschappij mee wanneer je van plan bent met een lease-auto naar Albanië te gaan. Of promoveer een willekeurig briefje van je leasemaatschappij aan jou tot officiële verklaring, ze kunnen toch geen Nederlands lezen, maar zorg er dan wel voor dat het er officieel uitziet, dus voorzien van een handtekening!

Makkelijker

Niet leuker maar wel veel makkelijker is het natuurlijk om te vliegen naar Ohrid. Van april tot en met september zijn er wekelijkse chartervluchten vanuit Nederland direct naar Ohrid. Let bij het uitkiezen van een appartement of hotel op de locatie: dichtbij het centrum (alles op loopafstand, rumoeriger) of buiten Ohrid (rust en een prachtige natuur).

Hallo mannen,

Omdat ik op 21 juni voor 11 dagen naar Ohrid vertrek per vliegtuig overigens, vond ik het enig om jullie verslag te lezen. Mijn hotel is ongeveer 7 km van Ohrid direct aan het meer want ik ben een zonliefhebber.  Inieder geval zal ik de rondleiding in Ohrid doen en ook een boottocht lijkt me leuk. Twintig jaar geleden ben ik hier met een gezelschap geweest en heb ik al een paar leuke excursies gedaan. Ook naar een bergdorpje naar primitieve huisjes inderdaad zonder water (put) en ook een picknick waar ik heel leuke herinneringen aan heb. De houtskool werd eerst zelf gemaakt en de verse vis die onderweg gekocht was klaargemaakt. Van de armoede schrok ik wel een beetje maar we zijn inmiddels 20  jaar verder dus er zal wel het een en ander veranderd zijn.  Ik ben benieuwd en heb er zin in.

Twee jaar terug ben ik vanuit Corfu naar Albanie geweest voor een dag maar dat is evewn schrikken met al die onafgemaakte huizen en slechte wegen. Hier is nog echte armoe veel bedelende kinderen we hebben verschillende armbandjes gekocht dan vlogen die kinderen meteen naar de snackbar. De ansichtkaarten die we schreven zijn nooit aangekomen.

Veel groetjes van Trudy spijker uit alkmaar.

Beste Trudy,

Bedankt voor je reactie. Leuk dat je na zoveel tijd weer naar Ohrid gaat! Logeer je toevallig in hotel Inex Gorica? Daar zit je in ieder geval direct aan het meer, met prachtig uitzicht over dat meer. Toen wij er waren was het kasteel boven Ohrid gesloten, daar zou ik graag nog eens naartoe willen.

Heb je 'de bruiloft der zeven zigeuners' ook gelezen? Dat vond ik wel bijzonder, om zoveel herkenbare plaatsen uit het boek tegen te komen.

Veel plezier deze zomer, en laat nadien maar eens weten hoe je ervaringen waren.

hartelijke groet,Albert