In de Koninklijke Bibliotheek (waar anders?) vond ik inmiddels een aantal artikelen van A. den Doolaard in oude jaargangen van het weekblad Wij, ons werk, ons leven. Daaronder ook het artikel Macedonië, twistappel sinds eeuwen. waar ik in mijn vorige bericht om vroeg.
In het artikel Idealisten die bandieten werden beschrijft den Doolaard de teloorgang van de Intern-Macedonische Revolutionaire Organisatie, een onderwerp dat ook centraal staat in de roman Oriënt-express.
In dit artikel haalt den Doolaard de Bulgaarse oud-comitadji en oud-minister Kosta Todorov aan:
Zo waren de comitadji's van vóór de oorlog, die hongerig, vuil en uitgeput in het arme, verluisde Macedonië voor een beter en rechtvaardiger wereld streden. Tijd om zich te wassen hadden zij niet. Eén dezer oude comitadji's, Kosta Todorov, later minister tijdens het korte bewind van de Bulgaarse Boerenpartij, vertelde mij het volgende: "Toen ik één van mijn gewonde kameraden wilde verbinden, merkte ik, dat ik mijn verbandstof verloren had. Ik probeerde toen een stuk van mijn enig hemd af te scheuren, dat ik al sinds maanden aanhad. Het was zó smerig, dat het niet meer scheurde, maar afbrak als een oudbakken pannekoek..."
Todorov beschreef later zijn leven als verzetsstrijder, legionair, spion, gevangene, minister en balling in zijn autobiografie Balkan Firebrand; The Autobiography of a Rebel, Soldier and Statesman (Ziff-Davis Publ. Co., Chicago & New York, 1943). Een aanrader voor wie meer wil weten over de verwarrende jaren twintig en dertig op de Balkan!
In de Montreal Gazette van 20 augustus 1943 vond ik een bespreking van Balkan Firebrand. Het kranteartikel gaat vergezeld van een door Todorov getekende spotprent van de Bulgaarse koning, 'Koning Boris de laatste'.
Update november 2016: Zie ook het artikel Gesprek met een ter dood veroordeelde van A. den Doolaard in het Algemeen Handelsblad van 23 juli 1933