Historicus Onno Sinke, die voor zijn scriptie al onderzoek deed naar Radio Oranje, is op 20 april 2009 gepromoveerd op deze zender die vanuit Londen uitzond voor de Nederlanders in bezet gebied. De zender bleek niet van doorslaggevend belang voor het verzet tegen de Duitsers, maar versterkte dit hoogstens. Vooral in de eerste jaren bleef de toon van de uitzendingen uit voorzichtigheid buitengewoon behoedzaam. Na de fusie in 1941 met zeelieden omroep De Brandaris, professionaliseerde de organisatie en werd de toon van het radiostation strijdvaardiger. De uitzendingen van de schrijver A. den Doolaard droegen hier in grote mate aan bij. Toch bleven de mogelijkheden van Radio Oranje beperkt.
Het radio programma OVT van 19 april 2009 had een gesprek met Onno Sinke over zijn boek ‘Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje’. Onno Sinke (op ongeveer driekwart van de uitzending): "De Brandaris, met de schrijver A. den Doolaard en de journalist Henk van der Broek, die waren heel strijdvaardig. Vooral Den Doolaard, ja dat was zo'n fanatieke man, als je hem hoorde spreken, dan kwam hij gewoon bijna uit de microfoon springen, als het ware." Onno Sinke, Verzet vanuit de verte - de behoedzame koers van Radio Oranje.
Update 9 mei 2009: Andere Tijden had op 7 mei een uitzending over Radio Oranje, met daarin veel aandacht voor 'Bob Den Doolaard'. (Tip van Tim)
Gerelateerd
Europa tegen de moffen
Radio-uitzendingen Radio de Brandaris en Radio Herrijizend Nederland online
Laatste uitzending de Brandaris