"Dit boek is geen reisboek, maar een zwerfboek", stelt A. den Doolaard in het voorwoord van De wilden van Europa uit 1932. In dit boek beschrijft hij zijn ervaringen tijdens zwerftochten door Frankrijk, Andorra, Joegoslavië (Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië) en Tsjechoslowakije.
"(...) dat dit boek u wil verhalen: van dansende Derwischen en Slowaakse boerenbruiloften, van Andorraansche herders en Macedonische Zigeuners, van buffels, comitadji's en stierengevechten, van winterlijke sledevaarten en skitochten door de woeste Karpathen"
Een deel van deze verhalen was eerder al verschenen in het Algemeen Handelsblad.
'voor Fons'
Het boek is opgedragen aan Fons Hellebrekers, met wie Den Doolaard het eerste stuk van de in dit boek beschreven zwerftochten door Frankrijk maakte, en die ook vier (van de zestien) in het boek opgenomen foto's gemaakt heeft.
"alle gemaakt met de Leica, het beste toestel voor den vagebond. De lange reepen film werden bij gebrek aan een donkere kamer bij nacht en ontij in een donkere hooiberg of een slaapzak ingelegd, en gespoeld onder dorpspompen, watervallen in de Pyreneeën en Macedonische bergbeken; wat per slot van rekening veel prettiger is dan het werken in een keurig laboratorium."
fotobijschrift: De auteur (foto gemaakt door Fons Hellebrekers)
'Overal waar den Doolaard reist is de wijn goedkoop'
Albert Kuyle schreef in zijn recensie van De wilden van Europa in De Gemeenschap onder andere:
"Het boek ‘De Wilden van Europa’ is samengesteld uit verschillende, los van elkaar staande reisbrieven. De meeste verschenen eerst in het Algemeen Handelsblad, dat met de publicatie alle eer in legde.
... Den Doolaard ontdekt, zittend op een café-terras, of op zoek naar het restaurant, dat het best met zijn vorstelijke honoraria overeenstemt, meer van de ‘ziel’ van een stad dan de best geinformeerde journalist. Hij zocht de wilden van Europa, en vond ze in Slowakije, in Andorra, in Macedonië, in de sneeuw van de Karpathen, en in de lavendelhellingen van de Pyreneën.
... Het is me niet heelemaal duidelijk hoe den Doolaard zoo in de volksgunst komt, dat hem de deuren en de poorten zoo gemakkelijk open gaan. Want het is een feit, dat in dit boekje nieuwe dingen verteld worden voor de meesten van ons. Dingen, die de reisbureaux niet weten, en de regeeringen van de betrokken landen vriendelijk ontkennen. Deze auteur peutert het naar boven. Als hij van een raar stadje gehoord heeft, wil hij er de markt en de kroegen zien, al raadt heel de wereld het hem af, en moet hij er dagen lang de beroerdste reis voor maken. En och, die nieuwsgierigheid is voor een kunstenaar tenslotte zoo ongevaarlijk. Want overal groeien boomen en overal hangen vrouwen uit hun vensters en overal waar den Doolaard reist is de wijn goedkoop."
En het Rotterdamsch Nieuwsblad recenseerde op 5 september 1932:
Gerelateerd
Van vrijheid en dood
Zwerftochten door Frankrijk
Foto van Fons Hellebrekers