In 1939 publiceerde het tijdschrift Wij een historische novelle die A. den Doolaard speciaal voor dit weekblad geschreven had. Het verhaal, Dolken en rozenkransen, werd als feuilleton gepubliceerd en had de moord op de Joegoslavische koning Alexander in oktober 1934 in Marseille als onderwerp.
Koning Alexander van Joegoslavië werd op 9 oktober 1934 tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk doodgeschoten. De dader, Vlado Tsjernozemski, geboren als Velitsjko Dimitrov Kerin, was lid van de VMRO (Intern-Macedonische Revolutionaire Organisatie). Toen de koning samen met de Franse minister Barthou van Buitenlandse Zaken in een open auto door de stad gereden werd, sprong Kerin naar voren en schoot hen van dichtbij neer. Eén van de begeleiders van de koning sloeg daarop Kerin met een sabel neer, waarna hij door het publiek werd afgemaakt.
Een foto van de aanslag in De Indische Courant, 22 oktober 1934
Van het staatsbezoek en de aanslag zijn filmbeelden bewaard gebleven.
In de inleiding van Dolken en rozenkransen schreef Den Doolaard onder andere: "Dit verhaal geeft de geromantiseerde levensbeschrijving van Tsjernozemski-Kerin, de politieke gangster, die door de uitzinnige menigte werd verscheurd. Wij maken zijn jeugd mee in het vertrapte Macedonië, zijn opleiding tot beroepsmoordenaar in het toenmalige Bulgarije, waar het eertijds machtige geheime genootschap der Macedonische Revolutionairen tussen zijn strooptochten in Zuidslavië door, duizenden andersgezinde Bulgaren afslachtte, waarin Kerin een werkzaam deel nam. Wij zien, hoe hij langzaam aan een kleine pion wordt in het grote politieke schaakspel, waarin hij door duistere figuren gebruikt wordt"
Wat Den Doolaard niet vermeldde, was dat hij de moordenaar enkele jaren eerder had ontmoet...
Aankondiging van de nieuwe feuilleton Dolken en Rozenkransen
Dolken en Rozenkransen in Wij, ons werk, ons leven 18 van augustus 1939