Archief dagblad De Gelderlander tot 1956 online

Scans krant De Gelderlander online

De jaargangen tot 1956 van het dagblad De Gelderlander zijn ingescand en online in te zien en te doorzoeken. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de Nijmeegse edities van de krant gedigitaliseerd en via internet de edities van 1856 tot en met 1956 doorzoekbaar gemaakt. Het archief heeft de edities van 1957 tot en met 2005 van deze krant wel ingescand maar nog niet via internet raadpleegbaar gemaakt. Dit krantenarchief kan op de studiezaal van het archief in Nijmegen wel worden geraadpleegd.

A. den Doolaard en De Gelderlander

A. den Doolaard schreef een groot aantal artikelen en columns voor de Gelderlander. Zijn eerste bijdragen, in 1948, hadden de omwenteling in Praag als onderwerp. Later schreef hij reportages vanuit onder andere de Verenigde Staten, Joegoslavië en Griekenland. Ook zijn vrouw Erie schreef een aantal artikelen voor de Gelderlander (bijvoorbeeld 8 en 26 oktober 1949 over het leven in Amerika, en op 24 december 1952 over kerstmis tijdens de tweede wereldoorlog).

Zoeken in gescande krantenartikelen

Het zoeken in de gedigitaliseerde kranten van het Regionaal Archief Nijmegen met de zoekterm 'doolaard' levert enkele honderden hits op!

In het artikel "Per auto naar Joego-Slavië - van de grauwe Noordzee naar de blauwe Adriatische: 1400 km", dat op 18 juni 1952 werd gepubliceerd, beschrijft den Doolaard de reis die hij met zijn gezin per Dodge naar Istrië maakte.

A. den Doolaard en Erie in gesprek met TitoOp 9 juli 1952 beschrijft A. den Doolaard de eerste ontmoeting die hij en zijn vrouw Erie hadden met president Tito, bij de opening van een nieuw museum in Belgrado (zie de afbeelding hiernaast, die bij het artikel over deze ontmoeting op de voorpagina van de Gelderlander werd geplaatst).

Macedonië en Ohrid komen aan bod in de artikelen van 26 juni en 10 juli 1954.

Helaas is scankwaliteit van de online artikelen dusdanig, dat de tekst van de artikelen online niet altijd even goed leesbaar is.

Update: Binnenkort worden naar verwachting goed leesbare en doorzoekbare scans van De Gelderlander tot 1960 op Delpher (de krantenwebsite van de Koninklijke Bibliotheek) ontsloten. Veel artikelen van A. den Doolaard uit het Limburgsch Dagblad zijn daar al terug te vinden, zie de pagina 'Artikelen' op deze website.

Gerelateerd

Uitgezwaaid voor de reis naar Joegoslavië
Eigenzinnige vrienden - de vriendschap tussen A. den Doolaard en Louis Frequin
Bezoek aan Boet Kokke, oud-journalist bij De Gelderlander