Bergtocht naar de herberg met het hoefijzer - Ronald Naar

15 juni 2011 - Op 22 mei 2011 overleed de Nederlandse alpinist Ronald Naar in de Himalaya. Een aantal jaren geleden had ik via mail contact met hem over zijn bergtocht door de Albanese Alpen, waarbij hij in Theth op zoek was gegaan naar de plaatsen waar De herberg met het hoefijzer zich afspeelt. Hij deed hiervan verslag in een aantal artikelen, waaronder de Berggids van september 1996. Onderstaande citaten komen uit dat artikel. Ton Biesemaat was zo vriendelijk me hiervan een exemplaar toe te sturen, waarvoor dank!

Tot de min of meer vreedzame 'omwenteling' van 1991 zat het land -ingesloten door betonnen bunkers, kustmoerassen en ruige kalkbergen- stevig op slot. Verboden, maar niet vergeten. Jaren volgde ik de ontwikkelingen op de Balkan op de voet, in de hoop ooit eens zelf aan te komen in Den Doolaards bergdorpje Theth.

De enige weg vanuit Shkoder naar de bergen van Theth is een karrenspoor, dat geologen in 1937 naar dit afgelegen bergdorpje hebben aangelegd. Dat was vijf jaar nadat Den Doolaard tijdens een wekenlange voettocht van Salloniki naar Sarajewo in dit afgelegen deel van de Balkan terecht kwam. Sindsdien is er door de opeenvolgende politieke situaties nauwelijks iets veranderd.

Na wat zoeken vinden we op een verheffing in een breed stuk dalbodem -aan het einde van een breed pad met een stel knoestige kastanjes- de pastorie van de priester die in 'De Herberg' de van bloedwraak verdachte Malissoor Leonard hulp verleend bij zijn pogingen om uit handen van de hem achtervolgende gendarmes te blijven. 'Het grootste huis droeg twee kruisen op de dakvorst', schrijft Den Doolaard.

Op onderstaande foto, die Ronald Naar me destijds stuurde, is deze pastorie goed te zien. Deze foto fungeert al een aantal jaren als bladwijzer in mijn bijbel...

Pastorie met bergen op achtergrond

© foto: Ronald Naar

Ook andere meldingen over artikelen van Ronald Naar over zijn tocht naar Theth zijn te vinden op deze site. Het betreft het artikel in Bergen Magazine (2010) en die in Reizen Magazine (ANWB) van mei 2006. Zie voor meer informatie over bergtochten in de Albanese Alpen ook de site Bergwijzer.

Gerelateerd

De ontstaansgeschiedenis van het boek De herberg met het hoefijzer