Digitalisering foto's Cas Oorthuys

5 november 2017 - Alle naar schatting 440.000 tot 500.000 foto's van Cas Oorthuys, die worden beheerd door het Nederlands Fotomuseum, zullen worden gedigitaliseerd. 

Cas Oorthuys (1908-1975) geldt als één van Nederlands meest invloedrijke fotografen. Oorthuys is vooral bekend van zijn werk tijdens de oorlog bij De ondergedoken camera en de Contact foto-pockets (1951-1965). Voor een aantal van deze boeken werkte Oorthuys samen met A. den Doolaard: Dit is Joegoslavië, Dit is Griekenland - het vasteland, Dit is Griekenland - de eilanden, Dit is Venetië en Vakantieland Joegoslavië. Hun samenwerking was begonnen met de documentaire De toekomst in uw handen (1955)Uit deze samenwerking, waarbij de twee vaak wekenlang samen op reis waren, zou een hechte vriendschap ontstaan.

A. den Doolaard met glas
Op reis met A. den Doolaard, 1956. Foto: Cas Oorthuys

Het cabinet van Cas

Zijn foto's (contactafdrukken) zijn door Oorthuys allemaal ingeplakt in 'contactalbums'. Daar zijn er 442 van, deze staan in 36 houten kastjes, gerangschikt op thema. Dit wordt het cabinet van Cas genoemd. In totaal bevatten de albums zo'n 500.000 contactafdukken, die direct toegang geven tot de negatiefnummers. Omdat deze albums kwetsbaar zijn, is nu besloten tot digitalisering over te gaan. 

Start digitalisering contactalbums Cas Oorthuys

Of bekijk het hele filmpje (9 minuten)

Hulp van het publiek

Via het project Vele Handen wordt door het Nederlands Fotomuseum de hulp van het publiek ingeroepen om de foto's van Cas Oorthuys te voorzien van aanvullende informatie. 

Het Nederlands Fotomuseum schrijft hierover: "De urgentie is hoog, omdat de verwachting is dat veel kennis over het werk van Oorthuys ligt bij de oudere generaties. Onder de titel Captions for Cas komt vanaf februari mei 2018 een deel van de reeds gedigitaliseerde contactvellen online te staan. Via dit online platform kan iedereen meewerken aan het beschrijven van foto’s."

Al eerder ontdekte ik bij het Nederlands Fotomuseum een aantal foto's van Oorthuys en andere fotografen waarop A. den Doolaard voorkomt. Helaas zijn door wijzigingen in de website van het fotomuseum de links naar deze foto's onbruikbaar geworden. Hopelijk zullen de foto's nu wel duurzaam ontsloten worden...  

Overzichtstentoonstelling in Rotterdam

In het najaar van 2018 zal in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een overzichtstentoonstelling van het werk van Cas Oorthuys te zien zijn. De tentoonstelling wordt geopend op 14 september 2018, waarna een internationale tour volgt. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie.

Cas Oorthuys op een ezel
Cas Oorthuys in Griekenland. Foto: A. den Doolaard

Gerelateerde berichten

Cas Oorthuys en het ontstaan de Contact foto- en reispockets
Mensen / People
A. den Doolaard op foto's van Cas Oorthuys
Op bezoek bij de monniken van Athos, 1959