Express to the East

In november 1935 verscheen er in het Amerikaanse magazine Time een recensie over de zojuist verschenen vertaling van het boek Oriënt Express.

In de wirwar van intriges en moord die bekend staat als Balkan-politiek, hebben de activiteiten van de Intern Macedonische Revolutionaire Organisatie aanleiding gegeven tot vreemde legendes. Oorspronkelijk een  groep samenzweerders die streven naar een onafhankelijk Macedonië, organiseerde de VMRO opstanden tegen de Turken, bliezen treinen op, en verspreidde een net van terreur dat de meeste Europese landen bereikte. (...) De auteur van Oriënt Express is bijna net zo mysterieus als de organisatie waarover hij schrijft. Den Doolaard, wat 'de zwerver' betekent, is het pseudoniem van C. Spoelstra, een 34-jarige Nederlandse romanschrijver, avonturier, zwervend redacteur van een buitensport tijdschrift, die nu in het Nabije Oosten reist.

In het voorwoord van Oriënt Express leest de Amerikaanse recensent een indicatie dat Den Doolaard heeft deelgenomen aan de activiteiten van de VRMO. Gezien zijn gedetailleerde beschrijving van de methoden van de samenzweerders acht de recensent van Time het waarschijnlijk dat Den Doolaard zijn kennis niet uitsluitend uit de boeken heeft verkregen...

"Orient Express" met oude locomotief op CS te Den Haag

Gerelateerd

Oriënt-Express 
Dolend door Macedonië