"Niks minder as reg nie!" - Dominee Spoelstra in Zuid-Afrika

Portret van Dominee SpoelstraDominee C. Spoelstra, de vader van A. den Doolaard, is onder (kerk)historici in Zuid-Afrika vooral bekend als de auteur van Bouwstoffen voor de Geschiedenis der Nederduitsch-Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika, een naslagwerk in twee delen met de correspondentie tussen de Kaapse kerk en de Classis Amsterdam van 1655 tot 1804.

Het beeld dat men verder heeft van ds. Spoelstra wordt vooral bepaald door het conflict dat hij in zijn standplaats Pretoria (1896 - 1898) heeft gehad met zijn collega-predikant Goddefroy.

Honderd jaar na het verschijnen van het tweede deel van de 'Bouwstoffen' is er nu in Zuid-Afrika een biografie van ds. C. Spoelstra verschenen van de hand van Jan W. Meijer: 'Ds. C Spoelstra (1860-1918) - "Niks minder as reg nie!"'.

Het beeld dat in de loop van de tijd was ontstaan over dominee Spoelstra, ook in de officiele geschiedschrijving, wordt in dit boek bijgesteld aan de hand van bronnenonderzoek in Nederland en Zuid-Afrika.

"By ernstige navorsing blyk egter dat in die offisiële geskiedskrywing van ds. Spoelstra 'n vertekende beeld gegee word. Spoelstra was 'n sagsinnige mens met gawes en tekortkomings, 'n man vol ideale wat as gevolg daarvan ook baie teleurstellings ervaar het. En in Pretoria was hy eenvoudig die verkeerde man, op die verkeerde tyd, op die verkeerde plek"

(citaat achterflap)

Gerelateerd

Dominee Spoelstra
Heino
Dominee Spoelstra redt een kind