Saboteurs van Europa

Op de website van het Historical Audio Archive, 'kladblog' van het project digitalisering Historisch Audio Archief van Radio Nederland Wereldomroep, stond al bijna drie jaar een berichtje over 'Saboteurs van Europa', een episch gedicht dat A. den Doolaard schreef in 1942 en voordroeg in een uitzending van Radio Oranje. Nu is de opzwepende voordracht ook gedigitaliseerd en via de website te downloaden in MP3 formaat.

Het gedicht “Saboteurs van Europa!!!” is ook opgenomen in het boek Europa tegen de moffen, een keus uit de radio-redevoeringen van A. den Doolaard, verschenen bij Querido in 1946.

Kaft Europa tegen de moffen - A. Den Doolaard

In de inleiding van dit boek schrijft A. den Doolaard over dit gedicht, wanneer hij het boek opdraagt aan een aantal vrienden: “Allereerst aan jou, Hans Reyneke van Stuwe. (…) ik denk in ‘t bijzonder aan de weken, die we samen in de studio doorbrachten, wanneer je mijn teksten op muziek zette. Drie daarvan, “Sabotage”, “Saboteurs van Europa” en “De Oude Ster en de Nieuwe Wereld”, oorspronkelijk uitgesproken op motieven uit de 1e Symphonie van Brahms, de 9e van Beethoven en de 2e van Brahms, zijn in deze bundel opgenomen, als herinnering aan een samenwerking in vriendschap, welkste de temperamentvolste wederzijdsche critiek doorstond, omdat we beide wisten, in dienst te staan van iets, dat boven ons uitsteeg.”

Gerelateerd

Europa tegen de moffen