Grieken zijn geen goden

Grieken zijn geen goden is een verzameling reisverslagen en -overpeinzingen van A. den Doolaard uit 1960. Hij beschrijft zijn ervaringen tijdens een aantal reizen door Griekenland, vooral in de tweede helft van de jaren vijftig met de fotograaf Cas Oorthuys voor de Contact fotopockets Dit is Griekenland - het vasteland (1958) en Dit is Griekenland - de eilanden (1959).

kaft van Grieken zijn geen goden
Kaft van Grieken zijn geen goden

Het boek is opgedragen aan Cas en zijn vrouw Lydia Oorthuys.

Krantenartikelen

In eerste instantie beschreef A. den Doolaard zijn reisindrukken voor de kranten van de Gelderlander Pers. Deze zijn dankzij Delpher nu ook terug te vinden, zie bijvoorbeeld 
In het zinnelijk schone Griekenland - De berg Athos: gebied van de asceten
Reis door eilandenrijk - aardbeving op Rhodos en
Kreta het eiland van de heldhaftige tragiek 

Later schreef hij ook een aantal langere artikelen voor het tijdschrift Katholieke Illustratie.

Foto's van mannen buiten rond een tafelMannen in het dorp Sfakia op Kreta - foto's Cas Oorthuys © Nederlands Fotomuseum 99364

Foto's

Grieken zijn geen goden bevat 8 kleurenfoto's en 16 zwart-wit foto's. Deze foto's zijn (op eentje na) door A. den Doolaard gemaakt. De artikelen in Katholieke Illustratie gingen vergezeld van kleurenfoto's van A. den Doolaard en zwart-wit foto's van Cas Oorthuys.

Het hele fotoarchief van Cas Oorthuys wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, die het heeft gedigitaliseerd en door middel van het project Captions for Cas voorzien van beschrijvingen.

meer Kreta-foto's van Cas Oorthuys op Twitter

Online lezen

Het boek Grieken zijn geen goden is voor leden van de Bibliotheek ook als e-book te leen.

Gerelateerd

Contact fotopockets
Bezoek aan Athos
Lezing in Rotterdam over Griekenland (1961)