De wilden van Europa

"Dit boek is geen reisboek, maar een zwerfboek", stelt A. den Doolaard in het voorwoord van De wilden van Europa uit 1932. In dit boek beschrijft hij zijn ervaringen tijdens zwerftochten door Frankrijk, Andorra, Joegoslavië (Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië) en Tsjechoslowakije. 

"(...) dat dit boek u wil verhalen: van dansende Derwischen en Slowaakse boerenbruiloften, van Andorraansche herders en Macedonische Zigeuners, van buffels, comitadji's en stierengevechten, van winterlijke sledevaarten en skitochten door de woeste Karpathen"

Inhoudsopgave van De wilden van Europa

Een deel van deze verhalen was eerder al verschenen in het Algemeen Handelsblad.

'voor Fons' 

Het boek is opgedragen aan Fons Hellebrekers, met wie Den Doolaard het eerste stuk van de in dit boek beschreven zwerftochten door Frankrijk maakte, en die ook vier (van de zestien) in het boek opgenomen foto's gemaakt heeft.

"alle gemaakt met de Leica, het beste toestel voor den vagebond. De lange reepen film werden bij gebrek aan een donkere kamer bij nacht en ontij in een donkere hooiberg of een slaapzak ingelegd, en gespoeld onder dorpspompen, watervallen in de Pyreneeën en Macedonische bergbeken; wat per slot van rekening veel prettiger is dan het werken in een keurig laboratorium."

foto van iemand die op de grond zittend een brood snijdt
fotobijschrift: De auteur (foto gemaakt door Fons Hellebrekers)

Gerelateerd

Van vrijheid en dood
Zwerftochten door Frankrijk
Foto van Fons Hellebrekers