Van camera, ski en propeller

Kaft van het boek Van camera, ski en propeller

Het boek 'Van camera, ski en propeller - film-avonturen en ski-onderricht in het Mont-Blancgebied' uit 1930 is een geïllustreerde combinatie van een reisverslag en een ski-instructieboek. 

Martinus Nijhoff schreef erover: "Hij kwam toevallig verzeild bij de filmtroep van Dr. Fanck, toen deze in het Mont-Blanc-gebied zijn nieuwe toonfilm: ‘Stürme über den Mont-Blanc’ vervaardigde, en eigende zich gedurende dit wekenlang verblijf in het hooggebergte de finesses van het ski-lopen eerst toe. En nu schreef hij dit alleraardigste boekje, dat vermengd met werkelijk zeer boeiende beschrijvingen van Mont-Blanc-bestijgingen in zomer en winter, en met een joviaal en goedmoedig relaas van zijn omgang met de filmartiesten, ondertussen een betrouwbare en methodische handleiding geeft om te leren ski-lopen. (...) Het toeval wilde, dat ik juist gisteren te St. Moritz de film ‘Stürme über den Mont-Blanc’, waarvan Den Doolaard de wordingsgeschiedenis verhaalt, gezien heb. Het is met één woord een onmogelijk prul, als gegeven een draak, als natuuropname vlak en zonder climax ineengeflansd, hetgeen bijna paradoxaal klinkt als men het over de Mont-Blanc heeft. Men mag gerust aannemen, dat het werkje van onze landgenoot het beste is wat de expeditie heeft opgeleverd."

De Telegraaf schreef op oudejaarsdag 1930 over het boek en over Leni Riefenstahl, destijds nog gewoon een bekende actrice die een hoofdrol had in de film  ‘Stürme über den Mont-Blanc’:

Krantenbericht over Van ski, camera en propeller
Berichtje in de Telegraaf

Gerelateerd

Stürme über dem Mont Blanc