Dit is Cas - tentoonstelling Nederlands Fotomuseum

11 september 2018 - In het Nederlands Fotomuseum is van 15 september 2018 tot en met 13 januari 2019 de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys te zien. Hierin worden vintage prints van zijn foto's getoond, foto's die hij tijdens vele jaren en talloze reizen heeft gemaakt.

Cas Oorthuys en Bob Spoelstra in 1955 op het dak van Amstel 3
foto: Cas Oorthuys en Bob Spoelstra (A. den Doolaard) op het dak van Amstel 3 (adres Cas) in 1955. Nederlands Fotomuseum 8360/9 (uitsnede) 

Cas Oorthuys was bevriend met A. den Doolaard, en maakte met hem onder meer lange reizen door Joegoslavië en Griekenland. Tijdens zijn reizen fotografeerde Cas niet alleen de mensen, monumenten en landschappen van het land dat hij bezocht, maar soms ook zijn reisgenoten. Deze foto's zijn samen met alle andere foto's in de 'contactalbums' van Cas terechtgekomen, die nu zijn gedigitaliseerd en worden beschreven.

Het Nederlands Fotomuseum beheert het foto-archief van Cas Oorthuys, en heeft de hulp van vrijwilligers ingeschakeld om de meer dan 440.000 foto's te voorzien van de juiste gegevens. Informatie over dit project en de mogelijkheid om als vrijwilliger mee te helpen met een onderwerp naar keuze vind je op de website van VeleHanden.

Onderstaande foto kreeg ik opgestuurd door een vrijwilliger bij Vele Handen, Jan van der Gaag:

Portret van A. den Doolaard in Chamonix, 1958. Foto Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum 8459/1A. den Doolaard in Chamonix, 1958. Foto Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum 8459/1

Op reis in Griekenland, op een klein scheepje bij de monnikenrepubliek Athos, werd Cas zelf ook gefotografeerd (waarschijnlijk door A. den Doolaard):

Cas Oorthuys op de boeg van een scheepje voor Athos, Griekenland
Cas Oorthuys aan boord van een scheepje voor de kust van Athos, ca. 1957. Nederlands Fotomuseum 99026/7

Gerelateerd

Digitalisering en beschrijving foto's Cas Oorthuys
Contact Fotopockets van Cas Oorthuys
De toekomst in uw handen - het begin van de samenwerking met Cas Oorthuys