Hotel de Fonscolombe

31 maart 2018 - Ruim 85 jaar nadat Bob Spoelstra / A. den Doolaard er als druivenplukker en -drager werkte en (in een bijgebouw) woonde, is het nu voor iedereen mogelijk om in Chateau De Fonscolombe te overnachten. Na eeuwenlang bewoond te zijn geweest door de adelijke familie de Saporta, is het landhuis nu als 5 sterren hotel te boeken.

Chateau De Fonscolombe
Chateau De Fonscolombe

A. den Doolaard, die er na een zwerftocht door Frankrijk tijdens de druivenpluk van 1930 verbleef, beschreef het kasteel en de omgeving in zijn roman De druivenplukkers:

De markies de Saporta is twee en tachtig jaar, en draagt zomer en winter witte slobkousen. Hij leeft eenzaam op het oude Château Font Colombe, temidden van een park met taxushagen, cypressen en dadelpalmen. Rond het kasteel liggen in een kring de tien wijnboerderijen, wier velden een wijde reep snijden door de vallei van de Durance, van de Montagne de Luberon tot de heuvels boven Aix. Tegenover de trappen van het kasteel staat een reusachtige ahorn, en daar leest de markies aan een witgelakt tafeltje zijn morgenpost.
(A. den Doolaard, De druivenplukkers, p. 85)

Onderstaande video geeft een goed beeld van het chateau in Le Puy-Sainte-Réparade in de Provence en de ligging ervan in de vallei van de Durance.

Chateau de Fonscolombe from Ber Lib on Vimeo.

 

Den Doolaard schreef in 1930 over zijn ervaringen als druivenplukker:

Druiven plukken en dragen is een droom, waarin alleen je lichaam werkt, terwijl je geest in verrukking boven de velden zweeft. Terwijl je plukt. bekijk je opgetogen je handen, die druipen van het sap, het vurig symbool van zon en zomer. Want in het roode druivensap zijn door een geheimzinnige hand de kleuren van de gouden zon en de donkerbruine aarde door elkaar gemengd. Druiven plukken is het vroolijkste werk, dat er bestaat.

Overigens wordt er nog steeds wijn verbouwd bij het chateau.

De wijngaard van Chateau de FonscolombeDe wijngaard van Chateau de Fonscolombe

Etiket van de wijn van Chateau de Fonscolombe
Etiket van de wijn van Chateau de Fonscolombe (1990)

Gerelateerd

De druivenplukkers
Zwerftocht door Frankrijk
De Daverende Druivenpluk