De druivenplukkers

Het boek De druivenplukkers van A. den Doolaard is gebaseerd op de ervaringen van de schrijver als druivenplukker tijdens een zwerftocht door Frankrijk in 1930. 

Kaft van de druivenplukkers - salamander

Nadat hij in een opwelling ontslag had genomen van het kantoor waar hij als boekhouder werkte, zich een alcoholvergiftiging gedronken en een Bugatti total-loss gereden had, vertrok den Doolaard in het voorjaar van 1930 naar Frankrijk om daar te gaan werken. Samen met Fons Hellebrekers, fabrikantenzoon, gewezen kunsthandelaar en fotograaf, werkte hij enige tijd op een rozenkwekerij bij Orleans. Toen dit ging vervelen trokken ze verder naar het zuiden, als landarbeiders van boerderij naar boerderij trekkend. Tijdens het oogsten ontmoeten ze André met het woeste oog en zijn maitresse Lucienne, die in het boek een belangrijke rol speelt.

Wandelschoenen van A. den Doolaard

Begin september komen ze aan in de Provence, waar ze samen met een stel Italianen, Spanjaarden, Bulgaren, Polen, Wit-Russen en Fransen worden ingehuurd als druivenplukkers. Ze werkten in de wijngaarden van de markies de Saporta van Chateau de Fonscolombe in de Durance vallei.

Etiket van wijn van chateau de Fonscolombe

Na afloop van de druivenpluk besluiten Den Doolaard en zijn reisgezel om in de haven van Marseille hun heil te gaan beproeven. Naast zijn werk als dokwerker begint den Doolaard aan een boek: "Ik wist wat er in mij woelde: een boek over de hartstochtelijk levende mensen met wie ik de laatste maanden had gewerkt en gezweet, met wie ik het brood had gebroken en het zout gegeten." Het werk in de haven verdient goed, en op een terras aan de havenkade begint hij aan zijn boek te schrijven. Later werkt hij het idee verder uit tijdens zijn zwerftocht door Europa: in Parijs, Amsterdam, Wassenaar, in het oude Praag, Stôla, Berlijn, Zdiar, Radstadt, Gnadenalm en Ausservillgraten.

Terug in Nederland biedt de eerste uitgever waaraan Den Doolaard het manuscript laat lezen, Emanuel Querido, hem begin 1931 direct een contract aan. Met het voorschot voor het boek op zak vertrekt A. den Doolaard meteen weer naar Zuid-Europa, nieuwe avonturen tegemoed.

bronnen: het hoofdstuk De vereelte wereld uit Het leven van een landloper en het hoofdstuk De druivenplukkers in Ogen op de rug.

Kaft van  De druivenplukkersKaft boek met druivenplukkers in de wijngaardDe druivenplukkers, kaftKaft boek met man en vrouw die weglopen, bergen op de achtergrondDe druivenplukkers, kaftDe druivenplukkers, kaft

Gerelateerd

A. Den Doolaards boek bewaard door Fons Hellebrekers
De daverende druivenpluk
Zwerftochten door Frankrijk
Foto van A. den Doolaard tijdens zijn tocht door Frankrijk