Het leven van een landloper

Het leven van een landloper is de titel van de autobiografie van A. den Doolaard. Hierin beschrijft hij zijn leven en de ervaringen tijdens zijn zwerftochten door Europa en Noord-Afrika in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, na de oorlog aangevuld met Noord-Amerika en Azië. 

Kaft van de eerste druk van Het leven van een landloper
Het leven van een landloper, eerste druk

In het Algemeen Dagblad schreef de recensist 'VdV' na het uitkomen van de eerste druk van Het leven van een landloper in 1959 onder andere:

Liever „landloper" dan kantoorbediende

Op een heldere najaarsdag in 1928 liep, half door een impuls, half door beredenering gedreven de 27-jarige kantoorbediende Spoelstra de kamer van zijn chef binnen.
- Ik wil mijn ontslag.
- Maar meneer, weet u wel dat u een veelbelovende carrière met één slag onherroepelijk vernietigt? 
- Daarom kwam ik juist hier.

Vijf weken later vertrok de kantoorbediende Spoelstra met een cheque van zeven mille: voorzieningsfonds en salaris. Dat is nu dertig jaar geleden.

Duizenden kennen de schrijver A. den Doolaard, de man van boeiende, pakkende romans als De druivenplukkers, de Oriënt-Express, de Herberg met het hoefijzer, De Grote verwildering en Kleine mensen in een grote wereld.

Velen herinneren zich de pamflettist A. den Doolaard, de man van de felle anti-kapitalistische brochure Hoge hoeden en pantserplaten. Minder talrijk zullen misschien degenen zijn die zich de dichter A. den Doolaard herinneren, de man van de merkwaardige bundels De verliefde betonwerker en De wilde vaart.

ZWERVER

A. den Doolaard is het alter ego van de kantoorbediende Spoelstra. Tegen aller vermaningen en hoofdschudden in is hij destijds van kantoor vertrokken. Nu, dertig jaar later, is bij Em. Querido een boeiend boek uitgekomen waarin Den Doolaard, man van bijna 59 jaar nu, terugkijkt op zijn leven. 

Het leven van een landloper, zo noemde hij zijn boek. In de letterlijke zin is Den Doolaard vele jaren lang een landloper geweest - hij doorkruiste grote delen van de Balkan te voet - maar toch ware een juistere. hoewel minder direct aansprekende, titel geweest: Het leven van een reizend non-conformist.

(...)

Recensie Het leven van een landloper (AD, 1959)
Recensie van Het leven van een landloper, Algemeen Dagblad 9 januari 1959

Feuilleton

Het leven van een landloper verscheen vanaf 27 januari 1959 ook als feuilleton in het Limburgsch Dagblad.

Hetleven van een landloper als feuilleton in het Limburgsch Dagblad
Begin van Het leven van een landloper; 'Het Distelpluisje'

Londense achtergronden

Over zijn ervaringen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef A. den Doolaard pas in de vierde, geheel herziene druk van zijn autobiografie, die in 1979 uitkwam:

Kaft van de vierde druk van Het leven van een landloper
Het leven van een landloper, vierde druk

Gerelateerd

Korte (auto)biografie in brief uit de jaren 30
Biografie van A. den Doolaard op deze website
Dronken van het leven - biografie van A. den Doolaard door Hans Olink