In 1992, dus bijna 65 jaar na dato, beschreef A. den Doolaard in 'Strictement Hors Concours of hoe ik schaatskampioen van Frankrijk werd' hoe hij begin 1928 schaatskampioen van Frankrijk werd op de 5000 meter, al was het dan ook strikt buiten mededinging. Hij was als haas ingehuurd om snelheid te maken voor de beoogd kampioen, nadat diens mededinger vanwege ziekte had moeten afzeggen, maar had de verleiding niet kunnen weerstaan om dóór te rijden. Het leverde hem hoon en woede van de Fransen op, en een nieuw baanrecord op de schaatsbaan van Chamonix.
Het prachtige verslag van zijn schaatsoverwinning kende ik al langer (het werd op 15 februari 1992 op de achterpagina van het NRC Handelsblad gepubliceerd), maar sinds kort bezit ik nu ook een door de schrijver gesigneerd exemplaar van Strictement Hors Concours, en wel nummer 14 uit een oplage van 50 genummerde exemplaren van De Pij Pers.
Onderzoek
A. den Doolaard besloot de beschrijving van zijn avontuur met "De volgende morgen borg ik een knipsel uit 'Le Petit Dauphinois', waarin mijn naam verhaspeld was tot 'Spoleta', in mijn portefeuille. De grote bladen zoals 'Le Temps' en de 'Figaro' hadden het hele schaatsevenement zelfs geen letter waardig gekeurd." Dat bracht mij op het idee om eens te kijken of ik dat krantenbericht terug zou kunnen vinden, er zijn tegenwoordig immers al aardig wat krantenarchieven gedigitaliseerd. Zo ook Le Petit Dauphinois uit de jaren twintig, ontdekte ik al snel!
Hoe ik ook zocht in de kranten uit die tijd, de naam 'Spoleta', als verhaspeling van A. den Doolaards achternaam Spoelstra, kwam ik nergens tegen. Ook andere verhaspelingen leverden geen resultaten op. En er was meer dat niet leek te kloppen... Zo werden de Olympische Winterspelen in Chamonix niet in 1928 gehouden, maar in 1924. De namen van de Franse schaatsers Marcel Verbier en René Duchamps komen nergens voor in de krantenartikelen over schaatswedstrijden in Chamonix. Ook op de deelnemerslijsten van de Olympische Winterspelen van 1924 en 1928 ontbreken deze namen. En nergens bij de verslagen van de baanwedstrijden uit die tijd kom ik een mysterieuze Nederlandse toerist tegen die en passant een baanrecord schaatst tijdens het Olympische kwalificatietournooi.
Misschien moet ik ook maar eens op zoek naar de deelnemerslijsten van de Elfstedentocht die A. den Doolaard naar eigen zeggen op jeugdige leeftijd uitreed...