Erie Meijer (2 juli 1916 - 3 april 1999) trouwt op 6 oktober 1937 de 15 jaar oudere Bob Spoelstra / A. den Doolaard. Ze staat model voor de hoofdpersoon van de in 1938 verschenen roman 'Wampie', wat de bijnaam was die haar man haar gaf.
A. den Doolaard beschrijft in Het leven van een landloper hoe hij bij de tweede ontmoeting al weet dat hij met haar trouwen wil. Het overvalt hem wanneer hij op haar wacht, wanneer ze ijs koopt in een ijswinkel in Amsterdam-Zuid:
"Ze had bruine haren die wild en overvloedig om haar kinderlijk gezicht zwierden, rond wangen met kuiltjes die mij ontroerden (...) Toen ze naar buiten kwam zei ik: 'Jij bent voor mij de gedroomde vrouw. En ik ga met je trouwen.' Ze keek me aan met een glimlach die even lief was als ongelovig."
Zodra Den Doolaard de scheiding met zijn eerste echtgenote heeft afgerond, trouwt hij met Erie.
Kort krantenbericht in De Standaard van 7 oktober 1937
Al snel na hun eerste ontmoeting houdt Erie zich bezig met de boeken van haar man, van het overtypen van zijn handgeschreven manuscripten en het corrigeren van drukproeven tot het voeren van de correspondentie. Ook is ze zijn belangrijkste critica. Haar inbreng kon den Doolaard ertoe overhalen wijzigingen in zijn manuscripten aan te brengen.
Ze begeleidt hem ook bij de lezingen die hij in de vooroorlogse jaren in de wintermaanden geeft. Tijdens de tweede wereldoorlog voert Erie in Londen de redactie van de Wervelwind en de Vliegende Hollander, bladen die door de geallieerde luchtmacht boven bezet gebied werden afgeworpen. Na de oorlog worden de dochters Milja en Branda geboren, en richt Erie zich in eerste instantie op de verzorging en, tijdens een langdurig verblijf in Joegoslavië, op het onderwijs van haar dochters. In 1954 werkt ze als Erie den Doolaard mee aan de documentaire 'Het land van Tito'.
Advertentie van Erie den Doolaard uit oktober 1947
Hulp bij adoptie
Wanneer de bevriende schrijver Jan de Hartog in 1967 bij Mies Bouwman een oproep tot adoptie van Koreaanse weeskinderen doet en de VARA overspoeld wordt met telefoontjes van potentiële adoptieouders, voert Erie op verzoek van Jan de Hartog het secretariaat van de Actie Hulpverlening aan Vietnamese en Koreaanse kinderen. Tijdens haar secretariaat (tot 1974) vinden zo'n 550 kinderen onderdak in een Nederlands adoptiegezin. In 1971 ontvangt ze de Visser-Neerlandiaprijs "voor haar hulp aan verlaten en ten ondergang gedoemde kinderen in Zuid-Korea". Ook verrichtte Erie jarenlang vrijwilligerswerk voor Amnesty International, onder andere door het jaarverslag uit het Engels naar het Nederlands te vertalen.
Artikelen van Erie den Doolaard
Tijdens het verblijf van het gezin Spoelstra in de Verenigde Staten, eind jaren veertig, en later in Joegoslavie schreef Erie een aantal artikelen voor de Gelderlander Pers. Deze werden gepubliceerd onder de naam Erie den Doolaard.
Een aantal artikelen die Erie schreef:
Voor 100 dollar kan Amerikaanse vrouw haar garderobe vernieuwen
Limburgsch Dagblad, 26 augustus 1949
New Yorkers leven in wereldstad als Hollanders in een klein dorp
Limburgsch Dagblad, 29 september 1949
Baseball hield de Yanks in een voortdurende staat van opwinding en verrukking
Limburgsch Dagblad, 24 oktober 1949
Kerstfeest in Amerika is een raar mengsel van schijngodsdienst en zakelijkheid
Limburgsch Dagblad, 24 december 1949
Dubrovnik: een stad van louter stenen kant
Limburgsch Dagblad, 29 september 1953
Ook huisvrouwen kunnen last van internationale politiek hebben
Limburgsch Dagblad, 21 november 1953
Joegoslaven het hartelijkst in geven en helpen
Limburgsch Dagblad, 20 februari 1954
In de bergen van Montenegro - Landje achter Gods rug
Limburgsch Dagblad, 16 augustus 1954
Gerelateerd
Wampie, roman van een zorgeloze zomer
Erie schrijft: Kerstmis in de USA (1949)