Omdat ik er tegenwoordig vlakbij werk, kon een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag niet lang uitblijven. Hoewel het me wat moeite kostte om mijn weg te vinden in de verschillende catalogi, ontdekte ik toch al vrij snel hoeveel schatten de KB voor mij herbergt. Zo zijn er tal van tijdschriften uit de jaren twintig en dertig in te zien, naast natuurlijk een onvoorstelbare hoeveelheid boeken.
Tijdschriften
De volgende tijdschriftartikelen van A. den Doolaard heb ik inmiddels kunnen kopieren:
- 'Credo' (gedicht) in Het Getij van november 1920 met als auteur C. Spoelstra jr.;
- 'Het Interview' (eenacter) in Het Masker van maart 1922 als Bob Spoelstra;
- 'Los' (gedicht) in Het Getij van december 1922 met als auteur Adorjan den Doolaard (al staat hij in de inhoudsopgave van dit blad weer gewoon vermeld als 'A. den Doolaard'!);
- 'Een eerste bestijging in de Dauphine' in het maandschrift Onze Aarde van januari 1929;
- 'Tusschen twee hemelstreken' in Onze Aarde van maart 1929;
- 'Keeping Holland Above Water - the facts behind the epic struggle' in The Atlantic van april 1954; en
- 'Een openbaar standpunt / boycot boekenbeurs' in: Mededelingen Vereniging van Letterkundigen, april 1971.
Odes van John Keats
Verder vond ik op een aparte afdeling met zeldzame werken de dichtbundel 'Odes' van John Keats.
In de catalogus van de KB staat A. den Doolaard vermeld als medewerker aan deze uitgave uit 1927 (oplage 125 exemplaren): "Tekstbezorging: A. den Doolaard", maar in het boek zelf is hier geen enkele verwijzing naar opgenomen (zie afbeelding).
Wel bezit ik een exemplaar van Erts, letterkundige almanak 1927, waarin in het register bij de vermelding van den Doolaards overige werk 'John Keats, of het Dichterschap' staat aangekondigd als 'in voorbereiding'.
A. den Doolaard in Zuid-Afrika
Ook vond ik in de KB een artikel uit november 2003 in het blad 'Zuid-Afrika, onafhankelijk maandblad'. In dit artikel, 'A. den Doolaard in ZA', beschrijft Hans Ester een brief uit 1981 van A. den Doolaard met gegevens over het verblijf van zijn vader en de rest van het gezin Spoelstra in Zuid-Afrika, begin twintigste eeuw. Nieuwsgierig geworden naar deze brief heb ik vervolgens contact opgenomen met de auteur van het artikel, die Zuid-Afrika Studies bleek te doceren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was zo vriendelijk mij een kopie van de brief te sturen. A. den Doolaard gaat in deze brief onder andere in op de ziekte en het overlijden van zijn vader, de predikant C. Spoelstra (zie ook het artikel "Niks minder as reg nie!", elders op deze site). Deze en andere gegevens uit de brief bieden mij weer aanknopingspunten om verder door te speuren, dus wellicht wordt dit nog vervolgd...
Wat verder nog opvalt aan de brief van A. den Doolaard aan Hans Ester, was de dubbele ondertekening: de brief was zowel met C. Spoelstra als (tussen haakjes) met A. den Doolaard ondertekend (zie afbeelding). De meeste boeksigneringen en brieven die ik tot dusver onder ogen kreeg, waren alleen met A. den Doolaard getekend.