A. den Doolaard in Rijswijk - tentoonstelling en lezing

Op 22 april 2008 hield ik voor een goed gevulde zaal van de Rijswijkse bibliotheek een lezing over A. den Doolaard. Hieronder volgt een impressie van de avond, aangevuld met een aantal afbeeldingen.

Albert aan het woord met daarachter op de beamer: A. den Doolaard bij Boudewijn Büch

Tentoonstelling

De tentoonstelling in Rijswijk kwam in grote lijnen overeen met die welke 2 jaar geleden in Apeldoorn te zien was. Toch waren er ook een aantal voor mij nieuwe zaken te bewonderen, zoals Den Doolaards wandelschoenen en foto's van het kado dat vrienden hem voor zijn 60e verjaardag gaven: een tent waarmee hij door de Himalaya kon trekken. Verder was er materiaal over A. den Doolaard in relatie met Rijswijk bijeengebracht door de natuur- en cultuurhistorische vereniging Te Werve.

De wandelschoenen van A. den Doolaard

 

A. den Doolaard kruipt in tent

De Bron

Voor aanvang van de lezing kreeg ik van Bart Tent van de Natuur- en cultuurhistorische Vereniging Te Werve een exemplaar van het blad 'De Bron - orgaan voor het personeel der verbonden petroleum maatschappijen' uit 1927. Als lid van de redactie staat daarin C.J.G. Spoelstra vermeld. En in het artikel 'olieschichten' in dit blad kwam ik later nog een verwijzing naar hem tegen:

"... alleen het jongste redactielid stil voor zich uitstarende, daar hij zelf nog niet wetende wie Lady Ashley vermoord heeft." Deze opmerking slaat op een detective-verhaal over Sherlock Holmes dat, ondertekend met 'C.J.G.S.', in drie delen gepubliceerd zou worden (in De Bron 1927/10 en 11, en 1928/1).

A. den Doolaard op Te Werve

A. den Doolaard was aanwezig bij de oprichtingsvergadering van Club Te Werve, kort na de aankoop van het landgoed voor het personeel van de Bataafse Petroleum Maatschappij. Hij was dan ook op verschillende manieren betrokken bij de sportvereniging: als hardloper, snelwandelaar, roeier, jurylid, megafonist (omroeper) en als secretaris atletiek. Ook deed hij vanaf het eerste begin mee aan de grote internationale onderlinge wedstrijden van Shell medewerkers.

Chateau de Fonscolombe

Etikel Chateau de Fonscolombe

In de pauze werd op mijn verzoek wijn geschonken van Chateau de Fonscolombe.

In de wijngaarden van dit chateau werkte Den Doolaard tijdens één van zijn zwerftochten in de jaren twintig als druivenplukker, een ervaring waarop hij later zijn bekende roman de druivenplukkers baseerde.

Onbekende foto's

Op het stand van Bergen, plm 1928

Tijdens de pauze werd ik aangesproken door een dame die vertelde een groot deel van de door mij genoemde personen uit het haagse culturele leven van de jaren twintig en dertig gekend te hebben, waaronder Bob Spoelstra (A. den Doolaard). Uit haar foto-album had ze een tweetal foto's meegenomen waarop Bob Spoelstra voorkwam.

 Voordracht op bruiloft, augustus 1945

Op de eerste foto, die stamt uit de jaren twintig, speelt de jonge Bob op het strand van Bergen een partijtje schaak met haar latere schoonmoeder, terwijl haar latere man (op de foto nog een jongetje) toekijkt. De tweede foto is genomen op haar bruiloft, 15 augustus 1945, en toont een geüniformeerde Bob Spoelstra tijdens een voordracht.

Ook de dochters van A. den Doolaard kenden deze opnamen niet en waren blij verrast. Frans Wamsteeker was zo vriendelijk van beide foto's een opname te maken en me die toe te sturen. In de consternatie ben ik helaas vergeten de bezitster van deze foto's naar haar gegevens te vragen. Ik zou met haar in contact willen komen.

Onderaan deze pagina is een reactiemogelijkheid.

Vragen

Na de pauze werd er gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Een greep uit de onderwerpen:

  • fragment van Radio Oranje: 'hier Radio Oranje (...) Goedemiddag, luisteraars in Nederland, in Oost en West, op zee, of waar ook ter wereld"
  • de talenkennis van A. den Doolaard
  • wat er van zijn dochters terechtgekomen was (die vraag heb ik ze zelf maar laten beantwoorden, ze waren immers zelf aanwezig!)
  • hoe A. den Doolaard was als vader (antwoord van dochters: nogal eens afwezig, soms fysiek maar wanneer hij met een boek bezig was ook weleens mentaal afwezig)
  • F. van 't Sant
  • Boerderij Woelwijk, Voorburg

Liefde in Ohrid

Kaft van de vertaling van 'de bruiloft der zeven zigeuners' in het Macedonisch

Van Violeta Loopstra – Stojanovska kreeg ik een exemplaar kado van 'Liefde in Ohrid', de titel van de door haar in het Macedonisch vertaalde roman 'de bruiloft der zeven zigeuners (zie hierover het bericht uit 2006 op deze site). Ik weet niet of ik haar in alle drukte wel voldoende bedankt heb, daarom vanaf deze plaats: hartelijk dank!

Hoenderloo?

Tijdens de avond ving ik op dat de tentoonstelling in de toekomst mogelijk ook in Hoenderloo te zien zal zijn. Wanneer de plannen hiervoor concrete vormen gaan aannemen zal ik dat graag op deze website melden.

Reacties

Wanneer u vragen of opmerkingen heeft, stel ze gerust! Dit kan onder andere via de reactiemogelijkheid onderaan deze pagina.

Gerelateerd

Krantenbericht Den Doolaard begon in Rijswijk
Hoenderloo Fair in het teken van A. den Doolaard
Bezoek aan Te Werve