Expositie Marokko door Nederlandse ogen

8 maart 2017 - Naar aanleiding van de heropening door minister Bussemaker van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat is vanaf 1 maart op de Université Mohammed V de expositie Marokko door Nederlandse ogen te bezichtigen. Hierin wordt ook aandacht geschonken aan A. den Doolaard, die eind jaren '30 van de vorige eeuw met zijn vrouw door Marokko trok.

Geschiedenis

Al in 1610 sloot de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als eerste land van Europa een verdrag met Marokko, destijds vooral gericht tegen hun gezamenlijke vijand Spanje.

Later raakten ook kunstenaars als Kees van Dongen en Anton Pieck gefascineerd door Marokko en schilderen het landschap en de bewoners. Ook de journalist en schrijver A. den Doolaard trok met zijn vrouw Erie in de jaren dertig van de vorige eeuw door Marokko. Hij deed hiervan verslag in artikelen voor dagblad Het Volk, het weekblad Wij, en schreef het boek Door het land der lemen torens. In dit boek zijn, naast foto's van A. den Doolaard, ook afbeeldingen van Gerard Huysser opgenomen.

Afbeelding uit Door het land der lemen torens
Afbeelding van Gerard Huysser bij 'Wanneer Marokko's opperheer bidt'

Vreemdelingenlegioen

Waar de aandacht in het boek Door het land der lemen torens vooral uitgaat naar het land, de steden en de inwoners van Marokko, focust den Doolaard in de artikelen voor het weekblad Wij op de activiteiten van het Franse Vreemdelingenlegioen in dat land, destijds nog een Frans protectoraat. 

Artikel over het Franse Vreemdelingenlegioen in Marokko in weekblad Wij
De volkenbond der uitgeworpenen - mensenbloed op gloeiend zand

A. den Doolaard ontmoet een Nederlandse legionair met heimwee
De volkenbond der uitgeworpenen - Jansen wilde twee minuten te laat binnenkomen......!

Expositie

Onderstaande foto is gemaakt bij de opening van de expositie in Rabat. Te zien is dat Herman Obdeijn, de maker van de tentoonstelling, uitleg geeft aan o.a. de Nederlandse ambassadeur in Marokko bij de afbeelding Onderwerping der Berbers van Gerard Huysser uit het boek Door het land der lemen torens.

Herman Obdeijn, de maker van de tentoonstelling, geeft uitleg aan de Nederlandse ambassadeur in Marokko
Herman Obdeijn geeft uitleg aan de Nederlandse ambassadeur in Marokko. © foto: Linda van Putten

Overzicht van de tentoonstelling
Overzicht van de tentoonstelling op de universiteit in Rabat. © foto: Linda van Putten

Met dank aan Sanderien de Jong voor de tip over de expositie en Linda van Putten voor het gebruik voor haar foto's!

Gerelateerd

Ras el Gua - Poste du Sud
Adres onbekend