Door het land der lemen torens

Kaft van het boek Door het land er lemen torens van A. den Doolaard
Kaft van Door het land der lemen torens

In 1936 maakte A. den Doolaard een reis door Noord-Afrika (Marokko), en in 1938 nogmaals, nu met zijn vrouw Erie. Zijn indrukken legde hij vast in een aantal artikelen in Het Volk en het weekblad Wij, en in het boek Door het land der lemen torens

Recensies

In een recensie in De Maasbode werd onder meer opgemerkt:

"In het voorbije jaar zwierf de auteur (...) in Marokko, het land der leemen torens, en men mag zeggen dat hij zich door het klimaat niet heeft laten weerhouden de zaken accuraat te bezien."

recensie van Het land der lemen torens in De Maasbode van 4 januari 1939
Recensie in De Maasbode, 4 januari 1939

Korte recensie in het Limburgsch Dagblad

Korte recensie van Door het land der lemen torens in het Limburgsch Dagblad van 10 april 1940.

Inhoud

Inhoudsopgave van Door het land der lemen torens

De inhoudsopgave van Door het land der lemen torens

Herdruk

In 2008 bracht uitgeverij Van Holkema & Warendorf een (ongewijzigde) herdruk uit van het boek Door het land der lemen torens. Dit boek is nog te bestellen via de betere boekhandel bij u in de buurt. Het kreeg de volgende aanbevelingstekst mee:

"Thuis in Holland, met de regen tegen de ruiten, droomde ik van Marokko. Palmen... kamelen... een oasis... een luchtspiegeling; kortom: een land, anders dan al het tot nog toe gekende,' aldus Den Doolaard ('doolaard' = zwerver). Door het land der lemen torens is een nog altijd zeer leesbare toeristengids van het eerste uur: 'Niet alleen dat wij natuurschoon en stedenbouw, zelfs moderne, beschreven krijgen, wij lezen over verschillende Mohammedaansche gebruiken, het feest van Alkadr, over echte slangenbezweerders, bedelaars en dansers. Ook de inlandsche steden (Medina's) hebben zijn belangstelling, welke met hun leemen huizen en torens dan ook wel de moeite waard zijn. Doch ook de onderwerping der Berbers beschrijft hij ons, waardoor wij weer eens de hebzucht en machtshonger der 'beschaving' brengende Europeanen kunnen merken.' (Cultuur, 4e jaargang, nr. 2; red. mr.drs. A. Börger).

Online lezen

Het boek Door het land der lemen torens is ook online te lezen bij Delpher.

Gerelateerd

Djemaa-el-Fnaa, Marrakech
Expositie 'Marokko door Nederlandse ogen' in Rabat