Foto's van A. den Doolaard uit Albanië

Van Branda Spoelstra, dochter van A. den Doolaard, kreeg ik een aantal prachtige foto's gemaild. Deze foto's zijn in de eerste helft van de jaren dertig in Albanië gemaakt door A. den Doolaard. De meeste van deze foto's staan ook afgebeeld in het boek Van vrijheid en dood uit 1935, ik neem bij deze foto's de onderschriften uit het boek over.

Foto van twee gewapende mannen

 

mannen met versierde kannen op hun rugOnderschrift: Albaneesche limonadeverkoopers

Oude man met grijze baard, in wit gekleed
Onderschrift:
De sjeik van het klooster der Bektashiderwischen bij Tirana

Vrouw met versieringen aan kleding
Onderschrift:
Op de markt te Scutari

Oudere vrouw en meisje met hoofddoek
Onderschrift:
16-jarige Malissoren-bruid met haar moeder

Twee mannen in de bergen spelen op een fluitOnderschrift: Pastorale in de woeste NoordAlbaneesche Alpen

Drie zittende mannen waarvan één bewapend met een geweerOnderschrift: Vele Malissoren beoefenen nog steeds de bloedwraak en verschuilen zich hoog in het gebergte voor de gendarmes

Van de eerste foto is ook een hoge(re) resolutie scan beschikbaar. Hoe langer ik naar deze foto keek, hoe meer details me gingen opvallen: de doorleefde koppen, de details van de versieringen op de kleding van de mannen, de wapens (behalve het geweer ook een pistool in de broekband gestoken), etcetera. Wat moet het een avontuur geweest zijn om als westerling in de jaren dertig van de vorige eeuw door deze onherbergzame streken te trekken!

Update juni 2012:
Deze Albanië foto's van A. den Doolaard zijn inmiddels opgenomen in de Early Photography in Albania website van Robert Elsie.

Gerelateerde berichten

De ontstaansgeschiedenis van De herberg met het hoefijzer
Een fascinatie voor Theth
Een rondje om het meer van Ohrid (2006)