Zeven zigeuners in Delft en Ohrid

De bruiloft der zeven zigeuners in Delft (2011)

In een circustent op de markt in Delft genoot ik vrijdagavond samen met mijn vrouw van de voorstelling 'de bruiloft der zeven zigeuners'. Hierin werd door een drietal muzikanten op een indrukwekkende manier het verhaal van A. den Doolaards gelijknamige roman verteld, gespeeld en gezongen. Onder andere de zeven liederen die de zigeuners in de roman op de bruiloft van Branko en Doesjka spelen, werden vol expressie gezongen door Quirine Melssen, die ook de verhaallijn vol humor vertelde. Zij werd daarbij prachtig begeleid door Stanislav Jusufovic op accordeon en Willem Brink op gitaar. Deze geweldige muzikale vertelling maakte onderdeel uit van de Gipsy Road Show, een onderdeel van het international gipsy festival.

Bladzijde uit programmaboekje met korte introductie over de uitvoering en portret van de zangeres Quirine Melssen

Na de voorstelling werden we gevraagd iets te komen drinken met een aantal leden van de familie Spoelstra en Tijn Noordenbos, die niet alleen verantwoordelijk was voor de decorschilderingen maar ook als eerste met het idee van de voorstelling op de proppen was gekomen. In een café aan de markt bespraken we met hen werk en leven van A. den Doolaard, de biografie en de indrukwekkende voorstelling van die avond. 

... en in Ohrid (1973)

In een NCRV programmagids uit augustus 1973 vond ik een artikel over een TV programma met A. den Doolaard, opgenomen in Ohrid. Daarin onder andere aandacht voor het ontstaan van 'De bruiloft der zeven zigeuners'.

Voorkant NCRV gids met kerkje aan meer en 'Den Doolaard in Joegoslavië"

In de programma aankondiging heet het:

Over zeven zigeuners en de heiligen van Ohrid
In de serie schrijversportretten onder redactie van Wim Hazeu vanavond een in Joegoslavië opgenomen film over de auteur A. den Doolaard, die ter plaatse verteld over het ontstaan van zijn roman "de bruiloft der zeven zigeuners" en over de wonderlijke fresco's van Ohrid.

Foto van A. den Doolaard tijdens filmopnamen aan het meer van Ohrid

Gerelateerd

De bruiloft der zeven zigeuners