De bruiloft der zeven zigeuners

Het boek

Kaft van De Bruiloft Der Zeven Zigeuners met viool spelende zigeuner

Na een aantal mislukte relaties gelooft Branko niet meer in de liefde. Hij verdrinkt zijn verdriet in de cafés van Belgrado. Na vele omzwervingen ontmoet hij bij het kerkje Sveti Jovan Kaneo in Ohrid Doesjka, en ze raken verliefd. Op de vooravond van hun bruiloft zijn zeven zigeuners uitgenodigd om de muziek te verzorgen. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven voor wie de beste muzikant is. De zigeuners kennen Branko en spelen allemaal muziek die hem laat terugdenken aan de vrouwen met wie hij vóór Doesjka verkeerd heeft. Geraakt door de muziek en de bijbehorende herinneringen gaat Branko twijfelen of hij Doesjka wel waard is...

Ohrid

De roman De Bruiloft der Zeven Zigeuners van A. den Doolaard verscheen in 1939. Hoewel hij er al aan begonnen was te schrijven in 1933, rondde hij het pas in 1939 af. Een deel van het boek schreef hij tijdens zijn verblijf in 1938 in Ohrid (Macedonië). Ohrid is ook de plaats waar het verhaal zich grotendeels afspeelt.

Kerkje aan groot meer
De plek waar Branko en Doesjka elkaar ontmoeten, bij het kerkje Sveti Jovan Kaneo aan het meer van Ohrid - © foto Albert Koevoet, 2008

Geïnspireerd door De bruiloft der zeven zigeuners kwamen Nederlandse toeristen in de jaren zeventig en tachtig in grote getale naar Ohrid. Op initiatief van de Nederlands - Macedonische Kamer van Koophandel werd in mei 2006 in het Macedonische Ohrid een monument voor A. den Doolaard onthuld.

Voorstelling (2011)

De bruiloft der zeven zigeuners is, behalve de titel van een roman van A. den Doolaard, ook de titel van een muzikale vertelling van zangeres, actrice en theatermaakster Quirine Melssen. Gebaseerd op de roman uit 1939 van A. Den Doolaard vertelt zij in deze indrukwekkende voorstelling het meeslepende verhaal van fotograaf Branko Markovic. Zij wordt hierbij begeleid door Peter van Os en gitarist Willem Brink.

Foto: Stanislav Jusufovic, Willem Brink en Quirine Melssen tijdens een uitvoering van De bruiloft der zeven zigeuners.

Stanislav, Willem en Quirine

Quirine heeft een fraai uitgevoerde CD gemaakt met de liederen van de zeven zigeuners uit haar voorstelling. Deze CD is te bestellen via de website van Quirine Melssen.

De tekst van de voorstelling schreef Quirine Melssen in opdracht van het Gipsyfestival. De premiere vond plaats op 25 mei 2011 in Tilburg tijdens het International Gipsy Festival. Hierna volgden optredens in onder meer Delft en Amsterdam (zie onderstaande recensie):

recensie uit Het Parool
Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave

Online lezen

Het boek De bruiloft der zeven zigeuners is voor leden van de Bibliotheek ook als e-book te leen.

Gerelateerde artikelen

Verslag van de voorstelling in Delft
Gipsy Festival in Tilburg
Monument in Ohrid
Macedonische vertaling van De bruiloft der zeven zigeuners
Dolend door Macedonië
Artikel in de ANWB Kampioen over Den Doolaard en Ohrid