Het land achter Gods rug

Het land achter Gods rug is een roman waarin A. den Doolaard het leven.beschrijft van de Montenegrijnse ingenieur Wolf Crnojevitsj, die in de Tweede Wereldoorlog de brug over de Tarakloof die hij heeft helpen bouwen, als partisaan vernietigt.

kaft van Het land achter Gods rug (5e druk, 1958)

Den Doolaard werd op het idee voor dit boek gebracht toen hij begin jaren vijftig in Joegoslavie woonde en een roman wilde schrijven over de strijd van de partisanen tegen de Duitsers rondom de brug over de Neretva in Bosnie. Een oud-partisaan, inmiddels perschef van de regering Tito, bracht hem op het idee om een roman te schrijven over de brug over de Tara in Montenegro.

De man die in de oorlog deze brug als partisaan vernietigde, ir. Lazar Jaukovic, had voor de oorlog meegewerkt aan de plannen voor de bouw van de brug. Maar omdat hij in de liederen van de Montenegrijnse heldenzangers inmiddels was uitgegroeid tot de ontwerper van deze brug, volgde Den Doolaard in het boek deze verhaallijn. 

Boogbrug over brede kloof
De brug over de Tara, uit Dit is Joegoslavie (1957) met foto's van Cas Oorthuys en tekst van A. den Doolaard

Te koop en te leen als eBook

Het land achter Gods rug is als eBook te bestellen bij uitgeverij Querido, maar ook als eBook te leen voor leden van de Bibliotheek.

Montenegrijnse vertaling

In 2021 kwam Zemlja iza božjih leđa uit, de Montenegrijnse vertaling van Het land achter Gods rug

Gerelateerd

Frank Westerman - De brug over de Tara
Van vrijheid en dood - een verzameling Zwerfverhalen