Met Albert Schweitzer op de Nieuw Amsterdam naar Amerika

2 juli 2017 - In 1949 voer A. den Doolaard met zijn gezin naar de Verenigde Staten, waar hij als correspondent voor de Gelderlander-pers zou gaan werken. Onderweg ontmoette hij aan boord van de Nieuw Amsterdam de door hem zeer bewonderde arts, filosoof, theoloog en musicus Albert Schweitzer. Den Doolaard beschrijft hoe hij aan boord 's morgens vroeg pianomuziek uit de muzieksalon van de 2e klas hoorde komen. Het was een fuga van Bach, "gespeeld met de krachtige aanslag van iemand, voor wie niet de piano, maar het orgel het gewone instrument is." Achter de piano zat een oude forse heer met wilde grijze manen en een geweldige witte snor.

Krantenartikel uit 1949 van A. den Doolaard over zijn ontmoeting met Albert Schweitzer  

Klik op de afbeelding voor het volledige krantenartikel uit het Limburgsch Dagblad van 7 juli 1949 g

Ontmoeting

Den Doolaard beschrijft de latere winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede als volgt:

"Albert Schweitzer, de grootste levende Bachkenner, één van de belangrijkste filosofen van deze tijd, de man, die dertig jaar geleden reeds drie doctersbullen had behaald. (...) Toen, tot veler verbazing, studeerde hij verder voor een vierde doctersgraad, in de medicijnen, waarna hij zich begroef op een zendingspost te Lambarenein Frans Equatoriaal Afrika. 
Af en toe dook hij in Europa op, om door Bach-concerten geld bijeen te garen voor zijn liefdewerk als medicijnman God's onder de imboorlingen. Een groot mens en een waar Christen, die nooit zichzelf zocht en alle persoonlijke reclame schuwde." 
 

Albert Schweitzer aan het woord
Deel van het artikel

Eerbied voor het leven

Op de vraag in een interview in 1971 naar zijn levensregels antwoordde A. den Doolaard: "Die die Albert Schweitzer opsomt in zijn filosofie: eerbied voor het leven, voor het bestaande, voor de levenswereld waarmee wij verbonden zijn. Alles heeft recht op leven: je moet het leven van je medemens sparen, maar ook de natuur."

Standbeeld voor Albert Schweitzer in Deventer 
Standbeeld van Albert Schweitzer in Deventer, met op de sokkel zijn motto "Eerbied voor het leven"

Twitter - A. den Doolaard over Schweitzer

Passagierslijsten HAL online

(aanvulling januari 2022)
Sinds januari zijn de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn online te doorzoeken bij het Stadsarchief Rotterdam. Hierin zijn de gegevens van zowel de familie C.J.G. Spoelstra I2 volwassenen, 1 kind en 1 baby) als die van Dr. A. Schweitzer makkelijk terug te vinden.

Passagierslijst HAL met fam. C.J.G. Spoelstra
Detail van de passagierslijst van de Nieuw Amsterdam van juni 1949 bij het Stadsarchief Rotterdam (Toegangsnummer 318-04 Archieven van de Holland Amerika Lijn (HAL): Passage A, inventarisnummer 1053, folionummer 24).

Gerelateerd

Erie schrijft: Kerstmis in de USA
Zelfbescherming door kernontwapening - rede (1961)
Misdaad tegen de mensheid