De droogmaking van Walcheren

Droogmaking Walcheren
foto van A. den Doolaard, gemaakt bij de droogmaking van Walcheren

In 1989 zond de VPRO een serie uit over de wederopbouw van Nederland na de tweede wereldoorlog. De tweede aflevering van deze serie ging over het bombardement op de dijken van Walcheren in oktober 1944 en de strijd die daarop volgde om het eiland terug te veroveren op de zee. Voor deze aflevering werd A. den Doolaard geinterviewd, die als verbindingsofficier deze strijd van dichtbij had meegemaakt.

Beluister hier de uitzending van de tweede aflevering van Het spoor terug - Cheerio!

In deze uitzending komt A. den Doolaard (tussen 3:45 tot 29:40) ruimschoots aan het woord over zijn eerste bezoek aan het overstroomde Walcheren, als reporter voor Radio Oranje, zijn kennismaking en verdere ervaringen met ir. Jansen (Van Hummel in Het verjaagde water) en de aannemer Kobus Kalis (Berend Bonkelaar in het boek), en over een kritieke situatie bij het Nollegat, met Werkendammers die niet op zondag wilden werken.

Vervolgens is er (tussen 19:50 en 22:15) een gedeelte van een radioreportage van A. den Doolaard uit het najaar van 1945 te horen over de sluiting van het Nollegat na de tweede doorbraak van de Nolledijk.

Daarna komt A. den Doolaard aan het woord over de (on)mogelijkheid van de aannemers om onzorgvuldig werk te leveren bij de droogmaking van Walcheren, en over de geheimzinnige band van de arbeiders met het water.

Meer informatie over het boek Het verjaagde water van A. den Doolaard

Geachte Albert,

Gaarne laat ik u mijn voldoening kennen, om de nieuwsgierigheid te hebben bevredigd na het lezen van HET VERJAAGDE WATER.

Uw blog heeft mij  zeer geholpen.

Geachte heer Koevoet,

 

Hebt u meer info (ook foto's bijvoorbeeld) over Den Doolaards verblijf in India? Ik schrijf een artikel over de ramp met de Lake Fithian waarover hij een artikel schreef in de Gelderlander. Ik heb de plaats bezocht aan de rivier de ganges waar dit baggervaartuig is vergaan op 19 november 1960. Den Doolaard bezocht kort daarop de plaats en sprak met overlevenden.

Vr Gr

 

Bauke van der Pol