13 november 2011 - Op de website van het Nederlands Fotomuseum, waar ik al eerder op foto's van Cas Oorthuys stuitte waarop A. den Doolaard voorkwam, vond ik enige tijd geleden een foto van Fons Hellebrekers waarop een duidelijk herkenbare, bramen plukkende A. den Doolaard staat, zonder dat dat bij de foto vermeld werd (inmiddels is na een mailtje de beschrijving van de foto aangepast).
Deze foto is vrijwel zeker gemaakt tijdens de lange zwerftocht die Hellebrekers en Den Doolaard omstreeks 1930 door Frankrijk maakten, en die resulteerde in de roman De druivenplukkers. Wie weet hoeveel foto's van Den Doolaard nog op ontdekking liggen te wachten in de kluizen van het fotomuseum?
Wellicht later meer hierover...
Zwerftochten
In een interview in de Varagids vertelde A. den Doolaard in 1973 ook over zijn ontslag en de daaruit voortkomende zwerftocht met Fons Hellebrekers: hij was een twintiger toen hij een goede, deugdelijke kantoorbaan opgaf en richting kim vertrok:
"Toen ben ik eruit gestapt. Ik kreeg van het voorzieningsfonds van mijn progressieve baas zevenduizend gulden mee, dat was een boel in die tijd. Enfin, dat was ik in een jaar kwijt, verzopen, verdaan, in Parijs mee uit geweest, een auto gekocht, auto in de soep gerejen. Toen is dat zwerven begonnen. Laten we marxistisch denken, het had een economische oorzaak, ik moest in leven blijven. Dat betekende hooien, druiven plukken, sjouwen. Het mooiste waren de zwerftochten tussen het werken door. Dat je helemaal vrij voelen. Ik zwierf met een andere Nederlander, een van huis weggelopen jongen. In Frankrijk kon je in die tijd doen wat je wilde. Om te werken had je geen werkvergunning nodig. Je moest een paspoort hebben. En spierballen."