Artikel over Theth wint de Aad Struijs Persprijs

Een artikel over Theth, het Albanese bergdorp waar 'De herberg met het hoefijzer' zich afspeelt, heeft de Aad Struijs Persprijs 2019 gewonnen. Hans Avontuur publiceerde zijn artikel 'De vervloekte bergen' in National Geographic Traveler en won daarmee de Aad Struijs Persprijs 2019 in de categorie Tekst.

De jury schreef:

In “De vervloekte bergen” reist Hans Avontuur naar het Albanese berggebied rond het plaatsje Theth, waar, zoals hij schrijft, ‘elk geluid onheilspellend echoot’. Het is een streek waarvan zelfs de Ottomanen, die tot 1912 de halve Balkan onder de knoet hadden, al snel begrepen dat hij te afgelegen was om met harde hand te onderdrukken. Onder meer verwijzend naar de roman “De herberg met het hoefijzer” van A. de Doolaard, dat in Theth en zijn omgeving speelt, voert Avontuur de lezer mee naar een streek waar de tradities van bloedwraak en legendarische gastvrijheid hand in hand gaan. 

Pagina met foto van bergen en titel De vervloekte bergen

De Aad Struijs Persprijs, vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek, bestaat sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs (1946-2004). 

In het nieuwsbericht van de Aad Struijs Persprijs 2019 is een link opgenomen naar het winnende artikel, waarin ook wordt verwezen naar A. den Doolaard.

(met dank aan Gerda Mulder voor de tip)

Gerelateerd

De herberg met het hoefijzer
Bergtocht van Ronald Naar naar de herberg met het hoefijzer
Een fascinatie voor Theth