Hoenderloo herdenkt A. den Doolaard - opening A. den Doolaardpad

26 juni 2019 - Hoenderloo herdacht op zaterdag 23 juni 2019 op grootse wijze de 25e sterfdag van de schrijver A. den Doolaard. Bij museum De Kleine Arcke werd met muziek, dans, eten en drinken stilgestaan bij de beroemde plaatsgenoot, die op 26 juni 1994 overleed. 

Als blijvende herinnering werd op deze dag het A. den Doolaardpad geopend door Branda Spoelstra, jongste dochter van Bob Spoelstra (A. den Doolaard) en zijn vrouw Erie.  

Branda Spoelstra onthult het straatnaambord van het A. den Doolaardpad - foto Rob Spelde
Afbeelding: Branda Spoelstra onthult het straatnaambord van het A. den Doolaardpad - foto Rob Spelde

“Nou Pap, nu heb je toch mooi een eigen pad”, zei Branda Spoelstra nadat ze het straatnaambord onthuld had, tegenover het Den Doolaard-museum in Hoenderloo.

Het A. den Doolaardpad loopt van museum De Kleine Arcke naar de begraafplaats in Hoenderloo, waar de schrijver zijn laatste rustplaats heeft. Hiermee komt een wens in vervulling van Milja Spoelstra, de in 2010 overleden oudste dochter van Bob en Erie Spoelstra. In 2004 sprak ze hierover met Jelle Boonstra van de Haagse Courant.

"Hoewel Den Doolaard er zelf niet veel om gaf, zou zij het toch mooi vinden als er in Hoenderloo nog eens een straat naar haar vader werd genoemd. 'Dan niet in een nieuwbouwwijkje. Maar een mooi bospad, met hei en bomen'." (artikel 'Een honkvaste zwerver', Haagse Courant, 2004, exacte datum onbekend).

De muziek werd verzorgt door Balkanorkest Zadar, die liederen speelde uit de roman De bruiloft der zeven zigeuners van A. den Doolaard.

Balkanorkest Zadar speelde muziek uit de roman De bruiloft der zeven zigeuners van A. den Doolaard
Afbeelding: Balkanorkest Zadar speelde muziek uit de roman De bruiloft der zeven zigeuners van A. den Doolaard - foto Rob Spelde

Op Hoenderloo.nl is een uitgebreider verslag geschreven van deze A. den Doolaard Memorial Day, onder de titel Hoenderloo herdenkt A. den Doolaard - “Iedereen was verliefd op zijn dochters”, met een link naar een fotoalbum met de foto's van Rob Spelde.   

Het verslag sluit af met "Het was bedoeld als een eenmalige herdenking, maar door het overweldigende enthousiasme van iedereen zegt de organisatie vastbesloten: volgend jaar weer!"

Gerelateerd

Gemeenteraad Apeldoorn wil een A. den Doolaardstraat (2006)
Miggelenbergweg 51 Hoenderloo
Permanente A. den Doolaard expositie in museum De Kleine Arcke