Het huis op de zeeboulevard

Voorkant tijdschrift De Wete april 2016In tijdschrift De Wete van de Heemkundige Kring Walcheren (45e jaargang nummer 2 | april 2016) verscheen een artikel van Jan Moekotte over A. den Doolaard op Walcheren. In het artikel beschrijft Moekotte het werk van A. den Doolaard voor de Dienst Droogmaking Walcheren en zijn speurtocht naar de woonadressen van A. den Doolaard: Loskade 27 in Middelburg en Huize de Sardijngeul in Vlissingen.

Sardijngeul

Vooral over huize de Sardijngeul aan de Boulevard Evertsen wist Moekotte (mede met dank aan de huidige bewoner) veel nieuwe informatie te vinden. Zo wist hij de hand te leggen op een foto uit 1946 waarop de oorlogsschade aan het pand nog zichtbaar is, die den Doolaard in Het leven van een landloper beschreef:

"Het halve dak was er slechts af, en in de zijmuur gaapte een gat waar een auto doorheen kon."

Huizen met oorlogsschade aan de boulevard in Vlissingen
Oorlogsschade aan de Boulevard Evertsen met de zijgevel (met gat) van Huize de Sardijngeul links op de foto

Kogelgaten

Bij een verbouwing van de Sardijngeul bleken op de bovenverdieping het plafond en de houten zoldervloer vol met kogelgaten te zitten. Geallieerde militairen hadden bij de inname van het pand kennelijk geen risico's willen nemen en het plafond met mitrailleurvuur doorzeefd om eventuele achtergebleven Duitse militairen uit te schakelen.

Oek de Jong

De huidige bewoner wist aan Moekotte nog te melden dat A. den Doolaard niet de enige schrijver was die in de Sardijngeul gewoond en gewerkt heeft, Oek de Jong heeft in dit pand een zomer gewerkt aan ´Opwaaiende zomerjurken´.

Gerelateerd

Huize de Sardijngeul
Het verjaagde water
Het verjaagde water achterna