Villa Deneš in Lovran

In het begin van de jaren vijftig bewoonde A. den Doolaard met zijn gezin en een dienstmeisje een tijdlang een huis in Lovran, een kustdorp dichtbij Opatija (Kroatië). Dit grote huis, Villa Deneš geheten, had 14 kamers, een prachtige ruime tuin en een eigen strandje aan zee, maar slechts één (werkend) stopcontact. Op internet vond ik kort geleden een afbeelding van dit huis.

Villa Deneš met palmboom ervoor

In Lovran en later in Medveja, even verderop, werkte den Doolaard aan journalistieke artikelen voor de kranten van De Gelderlander Pers en aan de boeken 'Kleine mensen in de grote wereld' en (samen met zijn vrouw Erie) aan 'Het land van Tito'.

In 'Het leven van een landloper' schrijft hij over villa Deneš het volgende:

"In het kustdorp Lovran bij Opatija verhuurde de directeur van de communistische hotelcoöperatie ons voor zestig gulden per maand een villa van veertien kamers, de vroegere zomerresidentie van een prima ballerina van het Weense Operaballet die door een gewezen aartshertog was gemainteneerd. Ten gevolge van de oorlog was het meubilair een beetje nooddruftig. Zo stond er in de balzaal enkel een Madame Recamier-sofa op drie poten, zodat we ons in dit weidse vertrek alleen ophielden vanwege het stopcontact in de lambrizering, het enige in het hele huis dat werkte."

Zwartwitfoto van haventje met huizen eromheen en heuvels erachter
Afbeelding: Lovran in de jaren zestig

Hans Olink schreef in 2007: "Niet langer dan een half jaar woonden ze er voor ze verhuisden naar Villa Legat op een heuvel in Medveja, vijf kilometer verderop aan de kust. Het huis is afgebroken maar de zestigjarige Davorka Valentin, jeugdvriendin van Den Doolaards dochters, woont nog steeds in het dorpje."

Andere adressen van A. den Doolaard

Copernicusstraat 126, Den Haag
Boerderij Woelwijk, Voorburg
Loskade 27, Middelburg
Huize de Sardijngeul, Vlissingen
Hoenderloo, Miggelenbergweg 51