Eigenzinnige vrienden - de vriendschap tussen A. den Doolaard en Louis Frequin

21 januari 2018 - Via (de zoekfunctie van) Twitter vond ik een artikel van de historicus Rob Wolf over de vriendschap tussen de schrijver en journalist A. den Doolaard en Louis Frequin, hoofdredacteur van De Gelderlander.

A. den Doolaard en Louis Frequin in 1952
A. den Doolaard en Louis Frequin in 1952 (Collectie Regionaal Archief Nijmegen)

Het artikel Eigenzinnige vrienden - de vriendschap tussen A. den Doolaard en Louis Frequin geeft een prachtig en onderbouwd beeld van de samenwerking en de vriendschap van deze twee mannen, en van de tijd (kort na de Tweede Wereldoorlog) waarin hun samenwerking startte. Deze samenwerking was in die tijd verre van vanzelfsprekend door het verschil in levensbeschouwing tussen de trouwe katholiek Frequin en de al jong van zijn geloof gevallen domineeszoon Den Doolaard.

In een rede in 1961 zei A. den Doolaard hierover het volgende:

in de "Gelderlander Pers" (...) schreef ik sinds 1950 meer dan twintig lange artikelen over atoombewapening en stralingsgevaar. Op sommige, vooral levensbeschouwelijke, punten verschilt de hoofdredacteur met mij van mening. Maar toch laat hij mij schrijven, en scherp, want dat is het beginsel der democratie.

Lous Frequin schreef in datzelfde jaar in zijn bijdrage voor het Liber Amicorum voor A. den Doolaard:

Bob den Doolaard en ik hebben over wat hij schreef nooit moeilijkheden gehad; hij de "dakloze onder Gods sterrenhemel" en "irreguliere christen", zoals hij zichzelf noemde, en onze krant, die principieel maar tegelijk tolerant wil zijn, zoals dat ook Bob op zijn wijze is. 

Gerelateerd

Archief De Gelderlander (tot 1956) online
Uitgezwaaid door Louis Frequin voor de reis naar Joegoslavië (1952)
Boet Kokke over zijn Gelderlander-collega A. den Doolaard